Chleb żytni z tartym jabłkiem

0 (0 ocen)

Chleb żytni z tartym jabłkiem jest jedym z najsmaczniejszych chlebów jakie piekłam. Ma miękką skórkę, wilgotny, sprężysty i lekko kwaskowy miękisz.

Składniki:

  • Składniki zaczynu:
    2 łyżki zakwasu żytniego
    200 g mąki żytniej typ 720
    150g wody
    140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach.
    Ciasto właściwe:
    Cały zaczyn
    500 g mąki żytniej typ 720
    200g mąki orkiszowej jasnej
    550g wody
    20g soli himalajskiej.
    plastry jabłka do dekoracji (użyłam szarej renety)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb żytni z tartym jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zaczynu:
    Składniki zaczynu dokładnie wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 12-14 godzin.
    Przygotowanie ciasta właściwego:
    Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
    Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.
    Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem
    Pieczemy w temp. 230 stopni przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować