Fasola w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Fasola w sosie pomidorowym może być samodzielnym daniem obiadowym lub częścią śniadania w stylu angielskim.
Fasola użyta do przygotowania powinna być bardzo miękka, aby potrawa wprost rozpływała się w ustach.
Sos pomidorowy jest lekko pikantny i dobrze przyprawiony ziołami.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 szkl. ugotowanej białej fasoli (u mnie Jaś karłowy) lub fasola z puszki
    500 ml przecieru pomidorowego
    1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 duża marchewka
    1 małe jabłko
    2 szalotki lub 1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka cukru
    1 szkl. wody
    1 łyżka oleju do smażenia
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego cząbru
    1/2 łyżeczki mielonego chili lub więcej jeśli lubicie
    2 łyżeczki wędzonej papryki lub słodkiej
    1 płaska łyżeczka utartego świeżego imbiru
    1/3 łyżeczki mielonego kuminu
    sól, pieprz czarny do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos pomidorowy Śniadanie

Fasola w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule i czosnek obrać, pokroić i podsmażyć na oleju.
    Następnie dodać marchew pokrojoną w półplasterki i jabłko utarte na tarce i jeszcze chwilę smażyć.
    Dodać przecier pomidorowy, wodę, koncentrat pomidorowy, kumin, cukier i dużą szczyptę soli.
    Dusić pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut do czasu, aż marchew będzie miękka.
    Następnie dodać fasolę i przyprawy (tymianek, cząber, chili, paprykę, imbir), gotować jeszcze 10 minut.
    Pod koniec gotowania przyprawić fasolę solą i pieprzem.

Porady

Fasolę podawać na ciepło z chlebem lub chrupiącą bagietką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować