Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami i oliwkami

4.48 (176 ocen)

  • 14 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chleb ma chrupiącą skórkę, wilgotny i bardzo aromatyczny miękisz. Bardzo dobrze smakuje z dodatkami w wersje wege: hummusem, żółtym serem, twarożkiem smakowym, pomidorem.

  • 14 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 210 g mąki żytniej typ 720
    110 g mąki żytniej typ 2000
    150 g aktywnego zakwasu żytniego
    1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
    4 łyżki siemienia lnianego
    2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
    1 płaska łyżeczka suszonego oregano
    1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    8 suszonych pomidorów w oleju
    12 czarnych, drylowanych oliwek
    370 ml letniej wody
Wystaw ocenę:

4.48 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone pomidory pokroić w paseczki, oliwki przekroić na pół.
    Suche składniki wymieszać w misce, dodać pokrojone pomidory, oliwki, zioła, zakwas i wodę.
    Wymieszać dokładnie, przykryć miskę folią i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 12 godzin.
    Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki (25 x 12 cm) wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu przez godzinę do wyrośnięcia.
    Rozgrzać piekarnik do 250 stopni, na spodzie piekarnika ustawić foremkę z wodą i wstawić chleb na 15 minut.
    Następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec chleb jeszcze 40 minut.
    Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki, zawinąć w czystą ściereczkę i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować