Bez tytułu

Kuchnia Koloru Blond

Liczba punktów za aktywność
28
Liczba obserwujących
0

Wyślij wiadomość
Tradycyjne pierogi ruskie - najlepsze
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 23.02.2018 12:47 opublikował przepis :

Tradycyjne pierogi ruskie - najlepsze

Pierogi ruskie to jeden z popularniejszych typów pierogów i jeden z najbardziej lubianych. Sporo osób na pytanie, jakie pierogi to ich ulubione - odpowiada, że ruskie :) Cóż, nie dziwię się, sama je uwielbiam :) łagodne ziemniaczki, pomieszane z twarogiem i smażoną cebulką, do tego duuużo pieprzu i soli, majeranek, a wszystko to zamknięte w delikatnym cieście, otulone smalczykiem ze skwareczkami... żyć nie umierać :)

Wegański rosół z pieczonych warzyw z makaronem z cukinii
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 22.02.2018 11:47 opublikował przepis :

Wegański rosół z pieczonych warzyw z makaronem z cukinii

Dużo dobrego słyszałam i czytałam o rosole z pieczonych warzyw. Owszem, jest bardzo smaczny, pachnie przepięknie, do tego ma cudowny, głęboki kolor. Oczywiście różni się od typowego rosołu na mięsie i kościach, jednak nie na minus. Sam rosół jest tak prosty w przygotowaniu i tak szybki, że naprawdę warto go wypróbować :) Sprawdzi się również na diecie Dąbrowskiej - jest 100% wegański, zawiera same dozwolone warzywa i nie ma ani grama tłuszczu :)

Barszcz biały z białą kiełbaską i chrzanem
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 20.02.2018 12:12 opublikował przepis :

Barszcz biały z białą kiełbaską i chrzanem

Dziś wpadam do Was z przepisem na biały barszczyk z chrzanem i białą kiełbaską. Jako że zdaję sobie sprawę z tego, że przepisów na taką zupę jest dokładnie tyle, ile osób które ją gotują (coś jak z rosołem i pomidorową :)), nie zapieram się zatem zadnimi łapami, że oto właśnie przed Wami jedyny i słuszny przepis ;) Pokazuję wersję, którą ja gotuję, która smakuje mojej rodzinie :) Ciekawa też jestem jak Wy przygotowujecie barszcz biały... jeśli go robicie, napiszcie w komentarzu jak, chętnie poczytam :)

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 18.02.2018 13:08 opublikował przepis :

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami

Do swoich pierogów użyłam ususzonych jeszcze wczesną jesienią prawdziwków. W ogóle rok był bardzo prawdziwkowy, więc moje gotowanie z grzybami jest ''na bogato'', bo więcej mam suszonych borowików niż innych grzybów :) Moje pierogi z kapustą i grzybami zwykle są suto doprawione ziołami, więc ich smak jest nieziemski :) Te pierogi podałam z okraską z cebulki na oleju, ponieważ stanowiły obiad na Środę Popielcową. Ale okraska z cebulki zawsze jest spoko :)

Ciasto na pierogi bez jajek
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 16.02.2018 13:04 opublikował przepis :

Jak zrobić ciasto na pierogi bez jajek?

Jednym z częściej spotykanych rodzajów ciasta pierogowego jest to bez jajek. Powiem szczerze, że chyba nawet wolę je od tego tradycyjnego z jajkiem. Łatwo się je robi, jest bardzo delikatne, aksamitne i zupełnie inaczej poddaje się obróbce. Polecam!

Ciasto Balowe
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 15.02.2018 12:51 opublikował przepis :

Ciasto Balowe

Zeszycik mojej Mamy jest prawdziwą skarbnicą - tam też znalazłam przepis na to ciasto. Jest naprawdę obłędne! Choć jego zrobienie wymaga trochę czasu, naprawdę warto, bo efekt jest po prostu nieziemski! Biszkopt przełożony delikatną, puszystą masą budyniową, słodka masa krówkowa, do tego słone krakersy... Ufff.. :)

Sałatka śledziowa z groszkiem i marchewką
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 13.02.2018 13:36 opublikował przepis :

Sałatka śledziowa z groszkiem i marchewką

Sałatka śledziowa, jakiej nikt się nie oprze - dość tradycyjna, z ziemniaczkami, marchewką, groszkiem. U mnie w domu często robi się podobną, ale z buraczkami. Ja dziś pominęłam te odwieczne buraczki. Nie mówię, że z buraczkami jest niedobra, wręcz przeciwnie - jest pyszna :)Taka sałatka sprawdzi się idealnie na nadchodzącą Środę Popielcową :)

Dietetyczna szarlotka na mące razowej
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 11.02.2018 13:26 opublikował przepis :

Dietetyczna szarlotka na mące razowej

Nigdzie nie jest powiedziane, że podczas diety musimy koniecznie rezygnować z ulubionych potraw i deserów. Jak dla mnie odmawianie sobie wszystkiego to totalna głupota, średniowiecze jakiś czas temu minęło, moda na emo chyba też, a wraz z nimi boom na umartwianie się... Wiele potraw da się przyrządzić w zdrowszej, mniej kalorycznej, a równie smacznej wersji. Zresztą nie oszukujmy się, ale to też nie zawsze jest konieczne. Nie jemy ciasta codziennie, tak samo jak nie codziennie mamy na obiad schabowe, mielone czy gołąbki :) Tak samo od kawałka szarlotki raz na jakiś czas czy łyżeczki masła do przygotowania potrawy, od jednej porcji nikt nie utył nagle pięć kilo... Przepis podpatrzyłam u Justyny z bloga Nastoletnie Wypiekanie. Przygotowałam z nieco większej porcji, do nadzienia dodałam odrobinkę miodu i w myśl powyższej własnej zasady, posypałam lekko cukrem pudrem. Od łyżeczki miodu i odrobinki cukru nikt nie utył :) P.S.: Jest to kolejne ciasto, do którego przygotowania zapaliła się moja córeczka, a mi przypadła tylko obsługa piekarnika i kuchenki :)