Bez tytułu

Kuchnia Koloru Blond

Obserwujących: 3

 
Wiadomość
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 14.08.2020 08:40 opublikował przepis:

Wegański sernik mango

Przygotowując ten sernik/tofurnik, zwracałam też uwagę na jakość dodatków, bo chciałam dać go spróbować dzieciom. Zosia jest duża, nie szkodzą jej produkty mleczne i śmiało może jeść do woli tradycyjne serniki i nic jej nie będzie. Jednak jak jest z Jankiem, tego nie wiadomo.
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 19.05.2020 18:16 opublikował przepis:

Wegańskie ciasto drożdżowe z letnimi owocami i kokosową kruszonką

Takie ciasto jak dla mnie smakuje lepiej niż tradycyjne. Jest równie mięciutkie, puszyste i pachnące, jak jego tradycyjny odpowiednik, a rośnie dosłownie jak szalone ;). Zapieczone owoce i kokosowa kruszonka nadają mu bardzo ciekawego smaku, do którego chce się wracać i trudno jest poprzestać na jednym, niewielkim kawałku ;)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 03.05.2020 10:16 opublikował przepis:

Ryż z wegańskim sosem a'la chińskim i tofu

Zachęcona poprzednim udanym eksperymentem z tofu, tym razem też postanowiłam dać mu szansę...
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 11.03.2020 14:57 opublikował przepis:

Wegańskie racuchy z jabłkami

Wszelkiej maści placki to dość popularne i lubiane przez dzieci jak i dorosłych śniadanie. Moja córka bardzo je lubi. Ja osobiście nigdy nie byłam miłośniczką racuchów, ale odkąd zaczęłam robić takie wegańskie, zdarza mi się zjeść porcję razem z dzieckiem :) taka wersja zwyczajnie bardziej mi smakuje. Ich ogromną zaletą jest to, że można do nich dodać praktycznie każde, dowolne, owoce i one się zawsze udadzą :) pomimo tego, że nie ma w nich jajek ani krowiego mleka, rosną jak szalone, są mięciutkie i baaaardzo puszyste :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 03.03.2020 13:09 skomentował:

Sałatka jarzynowa

Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 03.03.2020 13:07 opublikował przepis:

Kotlety z kalafiora a'la mielone

Kotlety są bardzo smaczne, aromatyczne, mięciutkie, soczyste i z chrupiącą skórką. Nie rozpadają się podczas smażenia ani obracania, a w moim domu zostały dość ciepło przyjęte. Na pewno będą pojawiać się częściej, choćby w charakterze piątkowego obiadu, bo smakują naprawdę nieziemsko.

Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 04.07.2019 12:27 opublikował przepis:

Kapusta zasmażana

Danie obowiązkowe, gdy jest młoda kapusta. Idealny dodatek do obiadu nie tylko latem :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 26.06.2019 11:16 opublikował przepis:

Wegański kapsalon

Brakowało mi w internecie przepisu na takie danie. Największy problem stanowiło tu zastąpienie mięsa takim składnikiem, by jak najbardziej przypominało je w smaku i strukturze, ale znalazłam na to sposób.
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 22.06.2019 18:41 opublikował przepis:

Truskawkowy poemat

Jest bardzo smaczne, wręcz obłędnie pyszne - ale taki jest urok wszelkich prostych ciast :) tu mamy samą esencję prostego, letniego ciasta: delikatny, puszysty biszkopt, słodki, lekki krem i galaretka z owocami :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 17.06.2019 11:21 opublikował przepis:

Jarzynowa zupa na winie

Idea zup ''na winie'' jest ogólnie dobrze znana: co się nawinie, to do gara :) w przypadku tej zupy zadziałała dokładnie ta zasada: pozbierałam wszystko, co było pod ręką. Jako że efekt końcowy okazał się zaskakująco smaczny, od razu wiedziałam, że muszę podzielić się przepisem :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 10.06.2019 10:34 opublikował przepis:

Ucierane ciasto z kruszonką, rabarbarem i truskawkami

Ciasto jest mięciutkie, lekko wilgotne w środku, pachnące masłem, owocami i bardzo aromatyczne.
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 03.06.2019 15:59 opublikował przepis:

Naleśniki z wegańskim farszem a'la kebab

Podejrzewam, że gdyby ktoś nie wiedział, że w tym naleśniku nie ma kurczaka, tylko tofu - nawet by nie zauważył. Farsz w większości składa się z warzyw, a tofu pachnie jak kurczak, więc... :) Jest to naprawdę świetny pomysł na szybki piątkowy (i nie tylko piątkowy) obiad, który naprawdę nie wymaga wiele wysiłku ani poświęconego czasu, w zasadzie tyle co potrzeba na usmażenie naleśników i pokrojenie warzyw

Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 29.05.2019 10:47 opublikował przepis:

Tarta budyniowa z rabarbarem i nektarynkami

Tarta ma kruchy spód, przygotowany w połowie z razowej mąki, a w połowie z typu 650, przez co ma nieco więcej wartości odżywczych, ale smak nie jest tak znowu mocno zmieniony. Rabarbar po upieczeniu wydziela niesamowity smak, który idealnie komponuje się z nektarynkami oraz truskawkowym dżemem.
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 26.03.2019 10:17 opublikował przepis:

Jogurtowy kurczak curry z cebulą - dieta Dukana, faza II

To danie jest dowodem na to, że bycie na diecie odchudzającej nie oznacza, że mamy jeść nudno, jałowo, mało i bez smaku :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 07.03.2019 10:07 opublikował przepis:

Odchudzone kotlety mielone

Odnośnie tych kotletów smakują bardzo dobrze. Są aromatyczne, soczyste, mięciutkie i mają wszystko czego im potrzeba. Skłonna jestem stwierdzić bez grama przesady, że są one lepsze od oryginału. Kiedy już skończę dietę, raczej nie będę robiła kotletów z bułką... chyba że rodzinka zamówi :) ale te mi podjadali i choć na diecie nie są, mówili że bardzo dobre :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 26.02.2019 11:01 opublikował przepis:

Gołąbki z kurczakiem i pieczarkami w sosie pomidorowym - dieta Dukana, faza II

Dziś propozycja jednego z moich ulubionych dań, tym razem w wersji bez tłuszczu i bez zagęszczania sosu mąką oraz bez ryżu. Nie oznacza to jednak, że te gołąbki są niesmaczne - wręcz przeciwnie! Smakują bardzo ciekawie, a kurczak i pieczarki z otrębami owsianymi doprawione sporą ilością ziół są strzałem w dziesiątkę, jeśli chodzi o kompozycję smakową. Są naprawdę przepyszne i szybkie w przygotowaniu. Polecam, jeśli macie ochotę na gołąbki, ale z drugiej strony znudziły się Wam te klasyczne z ryżem. U mnie przyjęły się naprawdę dobrze, więc muszę zacząć robić większe porcje ;) to jedno z tych dań, które inni domownicy na bank będą Wam podbierać ;)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 19.02.2019 17:54 opublikował przepis:

Klopsiki rybne gotowane na parze z sosem pieczarkowo-koperkowym

Dzięki gotowaniu na parze ryba nie traci swoich właściwości, do tego klopsiki zachowują piękny wygląd i żywe kolory. Ten przepis spokojnie możemy zastosować, będąc na diecie Dukana - idealny na 2 fazę.
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 14.02.2019 17:25 opublikował przepis:

Pstrąg pieczony w folii - dieta Dukana, faza I

Pomyślałam więc, że skoro jestem na tej diecie, to dlaczego by nie podzielić się z Wami przepisami, które sprawdzają mi się dobrze? Dlatego zapytałam Was o to na Insta i zgodnie uznaliście, że chcecie :) No to lecimy!
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 02.02.2019 13:11 skomentował:

Wegański pasztet z fasoli i grzybów leśnych z glazurą

Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 02.02.2019 13:10 opublikował przepis:

Spaghetti

Jeśli ktoś jest miłośnikiem spaghetti z klopsikami, to taka wersja też mu posmakuje. Oczywiście klopsiki z tofu nie smakują identycznie jak te mięsne - tu nie ma co się oszukiwać - ale są naprawdę bardzo smaczne :) Przepis ten na początku swojej wegetariańsko-wegańskiej drogi znalazłam u niezastąpionej Marty Dymek :) ja robię go jednak w mniejszej ilości, bo tyle co jest w oryginale, nie zjadłabym przez tydzień :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 21.12.2018 16:33 opublikował przepis:

Boczniaki po kaszubsku, czyli wege śledzie

Dziś wychodzę do Was z propozycją obłędnie smacznych, pachnących i aromatycznych boczniaków po kaszubsku, które Wasi bliscy na pewno będą z apetytem podjadać. Są naprawdę dobre! U mnie pierwsza porcja już zniknęła i musiałam zrobić drugą ;)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 20.12.2018 20:06 opublikował przepis:

Jak zrobić masę makową? Przepis na masę idealną

Zrobienie samodzielnie masy makowej to coś, czego wiele osób się obawia i wydaje się to im nieziemsko trudne i pracochłonne, wobec czego kupują gotowca w puszkach. A zupełnie niesłusznie, bo masa makowa wcale nie jest jakaś wymagająca. Jest to bardzo proste i w godzinkę będziemy mieli całość z głowy.
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 15.12.2018 11:19 opublikował przepis:

Wegański pasztet z fasoli i grzybów leśnych z glazurą

Ten pasztet smakuje wyjątkowo, dzięki dodatkowi grzybów ma piękny kolor, subtelny smak i niesamowity zapach. Glazura z musztardy sprawia, że nie tylko wygląda pięknie, ale dodaje też walorów smakowych. Spokojnie możecie postawić go na świątecznym stole - u mnie pojawi się na pewno!
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 11.12.2018 09:37 opublikował przepis:

Flaczki z boczniaków

Dla miłośników grzybów polecam flaczki w lżejszej i o niebo zdrowszej odsłonie, czyli wegańskie flaczki z boczniaków :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 28.11.2018 14:56 opublikował przepis:

Czekoladowy sernik z bitą śmietaną

Jeśli znudziły Wam się klasyczne serniki, to taki chyba pokochacie miłością od pierwszego spróbowania
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 18.08.2018 11:23 opublikował przepis:

Hummus pomidorowy

Jak zapewne wiecie, przepadam za hummusem. Uwielbiam to aromatyczne, pachnące i smakowite smarowidło do kanapek. Jednym z moich ulubionych jest hummus pomidorowy. Jego przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga jakiejś specjalnej filozofii, a efekt jest grzechu wart :) Spróbuj, a nie pożałujesz! :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 08.08.2018 12:39 opublikował przepis:

Pasta jajeczna z cebulką i koperkiem

Taka pasta jajeczna jest bajecznie prosta w przygotowaniu, przepyszna i zawsze znika ze stołu jako pierwsza :) to świetne śniadanie - do zaserwowania z naprawdę dobrym chlebem :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 03.08.2018 12:42 opublikował przepis:

Placki ziemniaczane z sosem kurkowym

Nie wiem jak u Was, ale u mnie gdy tylko pojawią się kurki, robi się albo pierogi, albo sos. I dziś chcę Wam pokazać mój ulubiony sos kurkowy, naprawdę łatwiutki, idealny do placków ziemniaczanych, do kopytek czy klusków śląskich, czy nawet do chleba :) ja najbardziej lubię go z plackami ziemniaczanymi :) Taki gęsty, aromatyczny, pachnący lasem i grzybami sos po kolei podbije serca :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 01.08.2018 14:28 opublikował przepis:

Bezglutenowa szarlotka ''prawie-sypana''

Na pewno znacie szarlotkę sypaną. To taka, która zawsze się udaje, jest bardzo szybka w przygotowaniu i za każdym razem smakuje genialnie. Swoją szarlotkę nazwałam ''prawie-sypana'', bo podprażyłam jabłka do farszu. Dodatek oleju kokosowego nadaje im interesujący, kokosowy posmak, który jednak nie przytłacza jabłek, a idealnie komponuje się z jabłkami i cynamonem :) Tej szarlotce naprawdę trudno się oprzeć, już podczas pieczenia pachnie obłędnie :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 28.07.2018 15:25 opublikował przepis:

Pieczone warzywa

Sposób przygotowania podpatrzyła gdzieś na YT moja Mama. Ogromnym plusem tego dania jest fakt, że przygotowuje się je naprawdę szybko. Nie zawiera mięsa, sera ani innych produktów odzwierzęcych, przez co jest w 100% wegańskie. Jeśli ktoś lubi, może sobie do tego zrobić sos z jogurtu i ziół, też będzie super :) Kolejną zaletą jest to, że można użyć do niego dowolnych warzyw i też będzie pycha :) Wbrew pozorom naprawdę można się tym najeść. Smak, aromat i zapach pieczonych warzyw i ziół sprawią, że mięsożercy też powinni zjeść bez szczególnego marudzenia :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 26.07.2018 18:56 opublikował przepis:

Passata pomidorowa

Zapewne wiele i wielu z Was, tak samo jak ja, należy do tej grupy ludzi, którzy muszą mieć w kuchni puszkę pomidorów lub przynajmniej kartonik passaty, bo wychodzicie z założenia, że skoro są pomidory - tu wstaw dowolny składnik - to jesteśmy w domu i obiad uratowany :) Nieważne, ile zrobię przecieru czy passaty, zawsze jest mało i trzeba dokupować. Znacie ten ból, prawda? :) Dziś pokazuję, jak w łatwy i szybki sposób przygotować passatę pomidorową. Robię tak od ładnych paru lat, więc przepis jest sprawdzony :) Korzystajcie, bo zaczyna się sezon na pomidory, więc drukujcie przepis i do roboty! :)

Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 24.07.2018 17:05 opublikował przepis:

Ogórki konserwowe

To chyba jeden z najpopularniejszych przetworów z ogórków :) Ogórki konserwowe zna i lubi chyba każdy, są idealne do sałatek i do kanapek, a chrupane zimą przypominają ciepłe dni. Niektórzy kupują je w sklepie, gotowe, ale nie muszę chyba nikomu uświadamiać, że lepiej jest zrobić je samemu. Wtedy nie tylko wiemy, co w nich dokładnie jest, ale możemy dostosować ich smak do swoich upodobań. Kupne ogórki konserwowe zwykle są baaardzo kwaśne i mocno czuć je octem. Te moje są bardziej słodko-kwaśne :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 21.07.2018 13:47 opublikował przepis:

Siekane kotleciki z kurczakiem, żółtym serem i kukurydzą

Jeśli chodzi o siekane kotleciki z żółtym serem, najlepsze spotkałam w wykonaniu mojej teściowej i Marcina - tych dwoje naprawdę potrafi robić siekane kotlety! Są idealne: nie za twarde, nie za suche, nie rozpadają się, są ładnie zezłocone i idealnie usmażone w środku. Moja córeczka uwielbia takie kotleciki i nieraz prosi mnie, żebym takie zrobiła. Więc, chciał nie chciał (no dobra, chciał, bo sam bardzo lubił) musiałam się nauczyć :) Śmiem twierdzić że mi się udało. Nie jest to wersja kropka w kropkę taka, jaką robi moja teściowa, ale również bardzo podpasowała. Później dopiero okazało się, że nasze dwie wersje nieco się różnią, a dokładnie ona nie dodaje kukurydzy, tylko jajko :) Moja wersja jest bez jajek.
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 19.07.2018 13:15 opublikował przepis:

Wegetariańska zupa neapolitańska

Zupa neapolitańska jest jedną z moich ulubionych. Chociaż, czego ja nie lubię :P Ponieważ od jakiegoś czasu zmienił się mój sposób odżywiania, postanowiłam nieco przerobić tradycyjną zupę neapolitańską na jej bezmięsny odpowiednik. Efekt końcowy jest zaskakująco dobry. Zupa jest niezwykle aromatyczna, pachnąca opiekanymi warzywami, a ser tak fajnie się ciągnie... musicie spróbować!
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 17.07.2018 14:23 skomentował:

Wegetariańskie leczo z pieczarkami

Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 17.07.2018 08:19 opublikował przepis:

Wegetariańskie leczo z pieczarkami

Leczo niekoniecznie musi być z kiełbasą i na smalcu, odpowiednie przyprawy zrobią swoje i smak będzie nieziemski, nawet dla tych, którzy jedzą mięso (jak marudzą że chcecie ich zagłodzić, to niech sobie podsmażą kiełbasę na patelni i podgrzeją razem w małym garnuszku :)). A tak serio, tym naprawdę da się najeść! Oczywiście robi się naprawdę szybko :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 13.07.2018 13:56 opublikował przepis:

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta poza tym, że jest niesamowicie smaczna i niezastąpiona przy wielu surówkach czy innych daniach, jest też prawdziwą bombą witaminy C.
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 13.07.2018 13:42 opublikował przepis:

Dżem truskawkowo-poziomkowy

Truskawki i poziomki są swoimi bardzo bliskimi kuzynami, więc w swoim towarzystwie w słoiku dżemu czują się i smakują doskonale :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 13.07.2018 13:36 opublikował przepis:

Dżem truskawkowo-miętowy

Dżem robi się błyskawicznie, do tego jest przepyszny.
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 13.07.2018 13:31 opublikował przepis:

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Syrop z kwiatów czarnego bzu przyda się w naszych zimowych zapasach. Ponieważ ma działanie przeciwbólowe, napotne, detoksykujące - przyda się w razie przeziębień, jako wspomagacz leczenia :) poza tym po rozrobieniu z wodą będzie doskonałym napojem na upalne dni. Z taką myślą odbyłam małą wędrówkę po okolicznych krzakach, nazbierałam baldachimy kwiatów i przygotowałam kilka słoiczków syropu :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 13.07.2018 13:25 opublikował przepis:

Konfitura z róży

Konfitura z róży. Pachnąca latem i słońcem, zielenią trawy i ciepłym powietrzem. Po zamknięciu oczu i powąchaniu jej, przenosi nas do zupełnie innego wymiaru. Do zapachowego i smakowego raju :) Sama wreszcie zrobiłam użytek z wielkiego krzaka róży damasceńskiej rosnącej za domem :) Bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczą płatki róży, cukier i troszkę soku z cytryny. Nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności, z taką konfiturą poradzi sobie nawet dziecko :) Jest idealna, np. jako nadzienie do pączków.
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 13.07.2018 13:19 opublikował przepis:

Chutney śliwkowy z czerwonym winem

Kolejna propozycja na interesujący chutney, tym razem śliwkowy. Ten na pewno będzie miał bardziej uniwersalne zastosowanie niż gruszkowy, spokojnie będzie pasował do pieczeni i czy nawet do kanapek. Jako dodatek na wigilijnym stole - myślę, że też przejdzie :) Ciekawego posmaku nadaje mu czerwona cebulka smażona w karmelu. Chutney, który dziś Wam prezentuję należy do tych uniwersalnych. Smak śliwek jest podbity przez czerwone wino (użyłam wytrawnego, ale Wy możecie użyć półsłodkiego lub słodkiego). Rodzynki i żurawina wzmocnione są cynamonem i imbirem. Najciekawszym akcentem jest tu dla mnie smażona w karmelu czerwona cebulka :)) Konsystencja bardziej przypomina porządnie wysmażone powidła, ale to też możemy regulować.
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 13.07.2018 13:11 opublikował przepis:

Chutney gruszkowy

W programach kulinarnych i na blogach o tejże tematyce czasami można natknąć się na przetwory o tajemniczej nazwie ''chutney''. Chutney tak naprawdę pochodzi z kuchni indyjskiej i jest rodzajem sosu, który przygotowuje się z owoców lub warzyw, cebuli i mocno doprawia aromatycznymi, korzennymi przyprawami oraz długo smaży. Można też spotkać chutney przygotowany na bazie warzyw. Jak dla mnie cały jego fenomen polega na przenikaniu się smaków, na pozór kompletnie do siebie nie pasujących. No tak, bo kto np. będzie przegryzał śliwki surową cebulą?? ;) Nie ukrywam też, że chutney jest sosem wyjątkowo łatwym do przygotowania. Nie wszyscy jednak wiedzą, że chutney od dawna funkcjonował w kuchni polskiej, pod własną, polską nazwą gąszcze, a pierwsze przepisy (spisane) na polski chutney/gąszcze datuje się na XVII wiek... Dziś pokażę Wam mój sposób na chutney gruszkowy. Smakuje ciekawie. Ma lekko słodki smak, przełamany nieco cebulą, białym winem i podbity przyprawami. Na pewno będzie świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, ryb, jak i dań wegetariańskich. Sama podjadam go ''na sucho'' ze słoika :) Na pewno nie zawahałabym się przed postawieniem go na wigilijnym stole.
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 13.07.2018 13:01 opublikował przepis:

Sok poziomkowy

Jednym z najprostszych sposobów na zamknięcie lata w słoiczku jest przetworzenie sezonowych owoców. Dziś proponuję sok poziomkowy. Taki sok ma piękny, rubinowy kolor, zapach świeżych poziomek i jest całkowicie przejrzysty.

Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 13.07.2018 12:56 opublikował przepis:

Dżem truskawka-róża

Rok temu, podczas ostatniego sezonu na truskawki i róże, uczyniłam przymiarkę do dżemu łączącego w sobie oba te nieludzko pachnące i pyszne składniki. Ponieważ dżem udał się bardzo smaczny, to już na koniec jesieni, a najdalej na początku zimy zniknął ostatni jego słoik. W tym roku zrobiłam go więcej i postanowiłam pokazać Wam. Dżem, w którym łączą się smaki i zapachy truskawek i róż. Jest mięciutki, idealnie nadaje się do smarowania blatów tortów, robienia różnych ciasteczek, czy też zajadania z chałką i ciepłym mlekiem. Smaki i zapachy zamknięte w słoiku na pewno przypomną nam ciepłe dni, kiedy nastanie jesień i zima :)
Użytkownik Kuchnia Koloru Blond w dniu 13.07.2018 12:34 opublikował przepis:

Makaron z sosem pomidorowym

Dziś przedstawiam przepis na jedno z ulubionych dań dzieci i sporej ilości dorosłych, czyli makaron z sosem pomidorowym :) Sos jest mega prosty, wręcz błyskawiczny, mocno pomidorowy, z dodatkiem aromatycznego oregano. Cały przepis jest w pełni wegetariański. Zamieniając makaron np. na kukurydziany, łatwo zyskamy wersję również bezglutenową. Cały obiad jest pyszny, dzieciaki na pewno zjedzą bez grymaszenia i jeszcze poproszą o dokładkę ;)

To może cię zainteresować