Dżem truskawka-róża

  • wyświetlono: 138 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Rok temu, podczas ostatniego sezonu na truskawki i róże, uczyniłam przymiarkę do dżemu łączącego w sobie oba te nieludzko pachnące i pyszne składniki. Ponieważ dżem udał się bardzo smaczny, to już na koniec jesieni, a najdalej na początku zimy zniknął ostatni jego słoik. W tym roku zrobiłam go więcej i postanowiłam pokazać Wam. Dżem, w którym łączą się smaki i zapachy truskawek i róż. Jest mięciutki, idealnie nadaje się do smarowania blatów tortów, robienia różnych ciasteczek, czy też zajadania z chałką i ciepłym mlekiem. Smaki i zapachy zamknięte w słoiku na pewno przypomną nam ciepłe dni, kiedy nastanie jesień i zima :)

Bez tytułu
  • 10 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

- 1kg truskawek
- 10dag płatków róży jadalnej (polecam damasceńską) na 1kg truskawek, przy większej ilości truskawek odpowiednio więcej płatków
- żelfix/dżemix/konfiturex (albo coś takiego)
- cukier w ilości podanej na opakowaniu producenta danego żelfixu czy konfiturexu

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem truskawka-róża

  • 1. Truskawki pozbawiamy szypułek i dokładnie myjemy pod zimną wodą.
    Obrywamy odpowiednią ilość płatków róż i dodajemy do truskawek. Można obciąć białe podstawy płatków, jednak ja tego nie robię.
  • 2. Do gara z truskawkami i płatkami róż wtykamy blender i byle jak miksujemy całość. Niezbyt starannie, niech tam sobie pływają kawałki truskawek i płatki róż.
  • 3. Dosypujemy odpowiednią ilość żelfixu (zwykle producenci zalecają 1opakowanie na 1kg owoców) i dokładnie mieszamy. Zagotowujemy, często mieszając.
  • 4. Do zagotowanego dżemu dosypujemy cukier. Ja miałam żelfix 3:1, użyłam więc 30-35dag cukru. Starannie mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Pozostało nam teraz jakieś 2 minuty gotowania. Jeśli pogotujemy pół minuty dłużej, nic się nie stanie ;) W międzyczasie szumujemy, czyli łyżką szumówką (taką dużą dziurawą) zbieramy zanieczyszczenia, które pojawiają się w formie piany.
  • 5. Gorący dżem rozlewamy do wyparzonych i suchych słoiczków. Mocno i szczelnie zakręcamy, po czym odstawiamy do góry dnem na gruby ręcznik. Kiedy zapełnimy wszystkie słoiki, szczelnie okręcamy je drugim grubym ręcznikiem lub ciepłym kocem i pozostawiamy do ostygnięcia. Po kilku godzinach, gdy będą lekko ciepłe, możemy postawić je głową... tzn. zakrętką ;) do góry.

    Prościzna, prawda?? ;)






    Smacznego!!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dżem truskawkowyprzetwory z truskawekprzetwory_z_ fiskarsdżem truskawka róża

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką

Dodane przez: Kloruś

Dżem wiśniowo-rabarbarowy z truskawką

Moje dzieciaki uwielbiają dżemy....

Dżem z rabarbaru i truskawek

Dodane przez: Gosia123

Dżem z rabarbaru i truskawek

Trochę pysznego lata zamkniętego...

dżem z truskawek

Dodane przez: iziona

Tradycyjny dżem z truskawek

Jego przygotowanie zajęło mi troszkę...

Dżem

Dodane przez: Jola1977-1977

Dżem z truskawek i żurawiny

Suszona żurawina i truskawki,połączyłam...

Konfiturka z truskawek i płatkami róży

Dodane przez: Barbara Ornat

Konfitura z truskawek z płatkami róży

Smaczna konfitura z truskawek z...

Dodane przez: magda28

Dżem z truskawek

Dostałam od znajomej sporą ilość,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE