Dżem truskawkowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki pozbawiamy szypułek i dokładnie myjemy. Połowę wkładamy do garnka, na to kładziemy porządnie wypłukane zimną wodą łodygi mięty. Na miętę wykładamy drugą część truskawek. Zasypujemy cukrem, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc, żeby puściły sok.
2.Następnego dnia wyjmujemy łodygi mięty i na chwilę odkładamy na talerz. Pozostałe w garnku truskawki rozdrabniamy (lub nie, jak kto woli :)). Można blenderem, można tak jak ja - tłuczkiem do kartofli ;)
3.Dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz miętę i zagotowujemy. Kiedy dżem się zagotuje, dodajemy żelfixy, mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze 2-5 minut.
4.Wrzący dżem zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i pozostawiamy ''pod pierzynką'' - czyli okręcamy grubym ręcznikiem albo bardzo ciepłym kocem, na 5-10 minut. Po tym czasie stawiamy słoiczki na denkach, jak Pan Bóg przykazał ;) jeszcze raz okręcamy kocem/ręcznikiem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Jeżeli zrobiliśmy wszystko tak, jak napisałam - czyli użyliśmy czystego słoiczka, szczelnie zakręciliśmy i postawiliśmy na trochę do góry denkiem - spokojnie postoi przez kilkanaście miesięcy.
Komentarze