Dżem truskawkowo-miętowy

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dżem robi się błyskawicznie, do tego jest przepyszny.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2kg truskawek
    - niecały 1 kg cukru
    - wyciśnięty sok z 1 cytryny
    - 10 łodyg mięty
    - 2 żelfixy/dżemixy/konfiturexy 2:1
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem truskawkowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki pozbawiamy szypułek i dokładnie myjemy. Połowę wkładamy do garnka, na to kładziemy porządnie wypłukane zimną wodą łodygi mięty. Na miętę wykładamy drugą część truskawek. Zasypujemy cukrem, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc, żeby puściły sok.
  • 2. Następnego dnia wyjmujemy łodygi mięty i na chwilę odkładamy na talerz. Pozostałe w garnku truskawki rozdrabniamy (lub nie, jak kto woli :)). Można blenderem, można tak jak ja - tłuczkiem do kartofli ;)
  • 3. Dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz miętę i zagotowujemy. Kiedy dżem się zagotuje, dodajemy żelfixy, mieszamy dokładnie i gotujemy jeszcze 2-5 minut.
  • 4. Wrzący dżem zdejmujemy z ognia i przekładamy do wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i pozostawiamy ''pod pierzynką'' - czyli okręcamy grubym ręcznikiem albo bardzo ciepłym kocem, na 5-10 minut. Po tym czasie stawiamy słoiczki na denkach, jak Pan Bóg przykazał ;) jeszcze raz okręcamy kocem/ręcznikiem i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy chłodnym, zaciemnionym miejscu.
    Jeżeli zrobiliśmy wszystko tak, jak napisałam - czyli użyliśmy czystego słoiczka, szczelnie zakręciliśmy i postawiliśmy na trochę do góry denkiem - spokojnie postoi przez kilkanaście miesięcy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować