Wegańskie ciasto drożdżowe z letnimi owocami i kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie ciasto jak dla mnie smakuje lepiej niż tradycyjne. Jest równie mięciutkie, puszyste i pachnące, jak jego tradycyjny odpowiednik, a rośnie dosłownie jak szalone ;).
Zapieczone owoce i kokosowa kruszonka nadają mu bardzo ciekawego smaku, do którego chce się wracać i trudno jest poprzestać na jednym, niewielkim kawałku ;)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przygotuj:
    (porcja na blachę 25x25cm)
    - 3,5 szklanki jasnej mąki pszennej
    - 1 szklanka cukru
    - 1/3 kostki świeżych drożdży
    - 1,5 szklanki ulubionego mleka roślinnego (u mnie sojowe, ale z migdałowym będzie też super)
    - 2 łyżki oleju kokosowego
    - sok i skórka otarta z 0,5 cytryny
    - porządna szczypta soli
    - opcjonalnie 0,5 kieliszka rumu
    Na kruszonkę:
    - 1 łyżeczka oleju kokosowego
    - 1 łyżka dobrej roślinnej margaryny
    - 1 łyżka cukru
    - 1 łyżka wiórków kokosowych
    - 2 łyżki mąki
    Na lukier:
    - cukier puder
    - sok z cytryny
    Dodatkowo:
    - ulubione sezonowe owoce - u mnie była to mieszanka truskawek, poziomek, malin żółtych oraz czerwonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Wegańskie ciasto drożdżowe z letnimi owocami i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od nastawienia rozczynu: drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Dodajemy łyżeczkę mąki i mieszamy razem, aż powstanie gładka emulsja bez grudek. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, sól, skórkę z cytryny, sok i podgrzane mleko roślinne (ma być przyjemnie ciepłe, nie gorące) oraz wyrośnięte drożdże. Jeśli chcemy, dodajemy rum lub aromat.
    Do miksera zakładamy hak i wyrabiamy na niskich obrotach około 7-10 minut. Ciasto ma wydawać się odrobinę za luźne. Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy odrobinę mleka roślinnego.



    Przykrywamy folią i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Przygotowujemy kruszonkę - podane składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami do uzyskania kruszonki.
  • 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i rozciągamy tak, żeby zajęło całą blachę. Dobrze jest robić to dłońmi zmoczonymi w oleju, wtedy naprawdę fajnie ciasto się rozprowadza.
    Na rozciągnięte ciasto wykładamy owoce i lekko wciskamy je w ciasto.
    Całość posypujemy obficie kruszonką.
    Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, dla pewności sprawdzając patyczkiem.
  • 5. Studzimy. Ostudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.












    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować