Wegańskie ciasto drożdżowe z letnimi owocami i kokosową kruszonką

  • wyświetlono: 177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Takie ciasto jak dla mnie smakuje lepiej niż tradycyjne. Jest równie mięciutkie, puszyste i pachnące, jak jego tradycyjny odpowiednik, a rośnie dosłownie jak szalone ;). Zapieczone owoce i kokosowa kruszonka nadają mu bardzo ciekawego smaku, do którego chce się wracać i trudno jest poprzestać na jednym, niewielkim kawałku ;)

Bez tytułu
  • 15 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Przygotuj:
(porcja na blachę 25x25cm)
- 3,5 szklanki jasnej mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/3 kostki świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ulubionego mleka roślinnego (u mnie sojowe, ale z migdałowym będzie też super)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sok i skórka otarta z 0,5 cytryny
- porządna szczypta soli
- opcjonalnie 0,5 kieliszka rumu
Na kruszonkę:
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżka dobrej roślinnej margaryny
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 2 łyżki mąki
Na lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
Dodatkowo:
- ulubione sezonowe owoce - u mnie była to mieszanka truskawek, poziomek, malin żółtych oraz czerwonych

Sposób przygotowania przepisu:

Wegańskie ciasto drożdżowe z letnimi owocami i kokosową kruszonką

  • 1. Zaczynamy od nastawienia rozczynu: drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Dodajemy łyżeczkę mąki i mieszamy razem, aż powstanie gładka emulsja bez grudek. Odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, sól, skórkę z cytryny, sok i podgrzane mleko roślinne (ma być przyjemnie ciepłe, nie gorące) oraz wyrośnięte drożdże. Jeśli chcemy, dodajemy rum lub aromat.
    Do miksera zakładamy hak i wyrabiamy na niskich obrotach około 7-10 minut. Ciasto ma wydawać się odrobinę za luźne. Jeśli jest zbyt gęste, dolewamy odrobinę mleka roślinnego.



    Przykrywamy folią i odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.
  • 3. Przygotowujemy kruszonkę - podane składniki umieszczamy w miseczce i zagniatamy palcami do uzyskania kruszonki.
  • 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i rozciągamy tak, żeby zajęło całą blachę. Dobrze jest robić to dłońmi zmoczonymi w oleju, wtedy naprawdę fajnie ciasto się rozprowadza.
    Na rozciągnięte ciasto wykładamy owoce i lekko wciskamy je w ciasto.
    Całość posypujemy obficie kruszonką.
    Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, dla pewności sprawdzając patyczkiem.
  • 5. Studzimy. Ostudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.












    Smacznego!!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wegańskie ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto widelcem mieszane z owocami i kruszonką

Dodane przez: tasty-and-fit

Ciasto widelcem mieszane z owocami i kruszonką

Pyszne i szybkie w przygotowaniu...

Letnie ciasto z owocami

Dodane przez: tycjanowa

Letnie ciasto z owocami

Lato zawitało w całej okazałości,...

ciasto z owocami

Dodane przez: agnieszkadz

Letnie ciasto z owocami

Idealne z truskawkami

ciasto drożdżowe z jabłkami

Dodane przez: miki185

Szybkie ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Przepis wyszukany w starej książce...

"leniwe" ciasto drożdżowe z owocami

Dodane przez: ziutula

Smaczne, łatwe "leniwe" ciasto drożdżowe...

Idealne ciasto dla zapracowanych,...

image-29ludvv

Dodane przez: paulette17

Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką

Chyba każdy z nas jadł w dzieciństwie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE