Pstrąg pieczony w folii - dieta Dukana, faza I

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pomyślałam więc, że skoro jestem na tej diecie, to dlaczego by nie podzielić się z Wami przepisami, które sprawdzają mi się dobrze? Dlatego zapytałam Was o to na Insta i zgodnie uznaliście, że chcecie :) No to lecimy!

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 świeże, całe pstrągi (polecam z Biedronki, te pakowane po 2 - jeszcze się na nich nie zawiodłam)
    - sól
    - cytryna pokrojona w plasterki
    - 2 pęczki koperku
    - 2 łyżki soku z cytryny
    Na przyprawę do ryb:
    - sól (ale dosłownie szczypta, później tłumaczę czemu tylko tyle)
    - 1 łyżeczka czosnku w proszku
    - 1 łyżeczka gorczycy (rozbijamy w moździerzu)
    - 0,5 łyżeczki tymianku
    - 1/4 łyżeczki imbiru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb

Pstrąg pieczony w folii - dieta dukana, faza i - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi starannie myjemy pod bieżącą wodą, aż pozbędziemy się całego śluzu, którym są pokryte.
    Po bokach robimy im ukośne nacięcia ostrym nożem.
    Porządnie je solimy (bez soli nie będzie takie dobre, a sól jest bardzo potrzebna organizmowi) i zostawiamy na noc.
  • 2. Do miseczki wsypujemy sól, czosnek, roztartą w moździerzu gorczycę, tymianek i imbir. Mieszamy starannie ze sobą.
  • 3. Rybę płuczemy z soli pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jeśli obawiamy się, że daliśmy za dużo soli, możemy zostawić je na kilkanaście minut w zlewie wypełnionym zimną wodą.
    Osuszone ryby polewamy po wierzchu i w środku (w tym rozcięciu na brzuchu) sokiem z cytryny. Pamiętamy też o nacięciach skóry.
    Starannie posypujemy je z obu stron przyprawą z miseczki, nie zapominamy o posypaniu też w środku i w nacięciach skóry. Do środka (czyli do brzuszka) upychamy po pęczku koperku, a w nacięcia skóry wkładamy po kawałeczku cytryny.
  • 4. Dla pewności rybkę można przewiązać ''w talii'' sznureczkiem, wtedy na pewno nie wypadnie koperek, a danie będzie miało fajną dekorację.
  • 5. Każdą rybkę układamy na folii aluminiowej i robimy sakiewki, zamykając folię na górze.
    Rybie mumie układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 20 minutach otwieramy foliowe sarkofagi i pieczemy, aż się zrumieni.
    Podajemy z cytrynką, a kto nie ''dietuje'', niech je z frytkami :)









    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować