Boczniaki po kaszubsku, czyli wege śledzie

4.47 (154 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziś wychodzę do Was z propozycją obłędnie smacznych, pachnących i aromatycznych boczniaków po kaszubsku, które Wasi bliscy na pewno będą z apetytem podjadać. Są naprawdę dobre! U mnie pierwsza porcja już zniknęła i musiałam zrobić drugą ;)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (porcja na mały półmisek)
    - 250g boczniaków
    - 1 cebula
    - 3-4 suszone śliwki (albo rodzynki, morele... ja akurat miałam śliwki)
    - 1 nieduży kiszony ogórek
    - 1 duży liść laurowy lub 2 mniejsze
    - 2 kulki ziela angielskiego
    - kilka goździków
    - niepełna łyżeczka ostrej papryki (lub mniej jeśli lubisz mniej ostro niż ja)
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - 1 czubata łyżeczka gorczycy
    - 1/4 łyżeczki cynamonu
    - 0,5 łyżeczki pieprzu
    - 1 płaska łyżeczka majeranku
    - 2 łyżki sosu sojowego
    - 1-2 łyżki octu (do smaku)
    - 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
    - olej do smażenia + 2 łyżki do gotowego dania
    - 0,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Boczniaki po kaszubsku, czyli wege śledzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte i osuszone boczniaki kroimy w grubsze pasy, ewentualnie dzielimy na kawałki wielkością przypominające kawałki śledzia. Na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy je na rumiano z obu stron. Usmażone, odsączamy na ręczniku papierowym.
  • 2. Cebulkę kroimy w półplasterki, a śliwkę (czy to tam mamy pod ręką i lubimy) w paski lub kostkę. Smażymy je na rozgrzanym oleju po boczniakach, aż cebulka zmięknie.
  • 3. Do mięciutkiej cebulki dodajemy wszystkie przyprawy poza octem, sosem sojowym, majerankiem, gorczycą, koncentratem pomidorowym i wodą.
    Smażymy razem jeszcze jakieś 5 minut.
  • 4. Po tym czasie dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, ocet (na początek mniej, później można dolać), majeranek i gorczycę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem kolejne 5-7 minut.
  • 5. Teraz dodajemy do patelni boczniaki, mieszamy i smażymy razem 2-3 minuty, aż grzyby się podgrzeją.
  • 6. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy trzymać nasze danie. Czy to słoik, czy plastikowy pojemnik na żywność...
    Dodajemy pokrojonego w drobną kosteczkę kiszonego ogórka. Mieszamy i odstawiamy na bok.
    Po ostudzeniu chowamy do lodówki i zjadamy w ciągu 3 dni, ale mało prawdopodobne, że tyle poleży ;)
    Super smakują i na ciepło, i na zimno. Ale ja wolę na zimno ;)







    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować