Wegański pasztet z fasoli i grzybów leśnych z glazurą

4.99 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ten pasztet smakuje wyjątkowo, dzięki dodatkowi grzybów ma piękny kolor, subtelny smak i niesamowity zapach. Glazura z musztardy sprawia, że nie tylko wygląda pięknie, ale dodaje też walorów smakowych.
Spokojnie możecie postawić go na świątecznym stole - u mnie pojawi się na pewno!

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przygotuj:
    (porcja na keksówkę 10x30cm)
    - 1,5 szklanki białej, drobnej fasoli
    - 1 porządna garść grzybów leśnych (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki albo mieszankę tych i tych)
    - 2 cebule
    - 1 duże, słodkie jabłko
    - 1 łyżka majeranku
    - 1 łyżeczka tymianku
    - 1 łyżeczka cząbru
    - spora szczypta startej gałki muszkatołowej
    - 1 łyżeczka suszonego czosnku
    - 2 łyżeczki musztardy Dijon (albo innej, ważne by była ostra)
    - olej do smażenia
    - 0,5 szklanki oleju do pasztetu
    - 3 łyżki otrębów owsianych lub zmielone płatki owsiane
    - sól, pieprz do smaku
    Na glazurkę:
    - 4 czubate łyżki musztardy francuskiej
Wystaw ocenę:

4.99 (142 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasztet

Wegański pasztet z fasoli i grzybów leśnych z glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namaczamy przez noc w dużej ilości zimnej wody. Rano fasolę odcedzamy, płuczemy i gotujemy w niesolonej wodzie do miękkości.
    Tego samego wieczoru zalewamy grzyby 3 szklankami wrzątku, przykrywamy i zostawiamy na noc. Rano gotujemy w tej samej wodzie około 25-30 minut i studzimy.
  • 2. Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kostkę (i tak to się potem zmieli). W międzyczasie ostudzone grzyby kroimy w drobniutką kosteczkę (im drobniej tym lepiej).
    Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i na malutkim ogniu smażymy cebulę i jabłko, aż zaczną się rozpadać. Wtedy do patelni dodajemy grzyby, mieszamy i smażymy jeszcze około 5 minut.
  • 3. Następnie dodajemy fasolę oraz wszystkie składniki poza olejem i płatkami lub otrębami.
    Mieszamy wszystko razem i smażymy kilka minut.
  • 4. Zawartość patelni miksujemy blenderem lub przepuszczamy przez maszynkę. Ja mielę blenderem, bo nie chce mi się myć maszynki, blender myje się szybciej, a efekt podobny ;)
    Stopniowo dodajemy olej i płatki owsiane, aż osiągniemy dość przyjemną i smarowną konsystencję (to może być ciut więcej lub mniej niż te pół szklanki, robimy więc na wyczucie, ale zwykle tyle wystarcza). Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 5. Pasztetową masę przekładamy do wysmarowanej olejem keksówki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy pasztet, wykładamy na wierzch musztardę francuską, rozsmarowujemy ją równo i dopiekamy kolejne 20-25 minut w tej samej temperaturze.
    Nieco ostudzony wyjmujemy z formy.
    Kroimy po całkowitym wystudzeniu.
    Podajemy do dobrego chlebka, z bułą albo z ćwikłą.






    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować