Wegański sernik mango

  • wyświetlono: 83 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przygotowując ten sernik/tofurnik, zwracałam też uwagę na jakość dodatków, bo chciałam dać go spróbować dzieciom. Zosia jest duża, nie szkodzą jej produkty mleczne i śmiało może jeść do woli tradycyjne serniki i nic jej nie będzie. Jednak jak jest z Jankiem, tego nie wiadomo.

Bez tytułu
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

(tortownica 22cm)

Kruche ciasto na spód:

- 1szklanka i trochę mąki pszennej

- 1/3 kostki roślinnej margaryny

- cukier według uznania, ja dałam na oko może 0,5szklanki

- w razie potrzeby odrobinka zimnej wody

Warstwa "serowa":

- 0,5 szklanki kaszy jaglanej

- 1,5 szklanki wody

- 2 łyżeczki przyprawy do sernika

- woda z puszki mleka kokosowego

- 2 kostki naturalnego tofu

- 1 jogurt roślinnego mango-ananas

- niepełna szklanka zmiksowanego mango lub pulpy z puszki

- kilka kropel aromatu śmietankowego

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 dodatek do sernika "mix"

- szczypta kardamonu

Warstwa mango:

- 1 puszka pulpy mango

- 3-4 łyżeczki agaru

Sposób przygotowania przepisu:

Wegański sernik mango

  • 1. Składniki na kruche ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce około godzinę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wyklejamy ciasto. Spód podpiekamy 15-20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy masę:

    Pół szklanki kaszy jaglanej przelewamy wrzątkiem na sitku. Wrzucamy do 1,5 szklanki wrzątku i rozgotowujemy najbardziej jak się da. Jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę wody. Kiedy woda odparuje, dodajemy płynną część z puszki z mlekiem kokosowym i gotujemy aż odparuje ale ostrożnie, bo teraz może łapać dno. Ma być totalna paska. Paćkę studzimy.

    Ostudzoną breję jaglano-kokosową miksujemy na gładko blenderem. Dodajemy połamane tofu, jogurt roślinny i miksujemy na jak najgładszą masę. Dodajemy resztę składników i miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód, równamy i pieczemy około godzinę w 180 stopniach. Studzimy.
  • 3. Pulpę z mango zagotowujemy przez 2-3 minuty z agarem i wylewamy na warstwę serową. Jak przestygnie, chowamy do lodówki.

    Kroimy i podajemy najlepiej następnego dnia.



    Smacznego!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tofusernik z mangociasto z tofuwegańskie ciastowegański sernik

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z kokosem i mango

Dodane przez: Patrycja33

Sernik z kokosem i mango

Sernik to według mnie najlepsze...

sernik

Dodane przez: klaudia1984

Sernik z mango i mascarpone

Kremowy sernik z mango, na spodzie...

Sernik na zimno z jagodami i mango

Dodane przez: Ola1984

Sernik na zimno z jagodami i mango

Prosty, szybki w przygotowaniu...

Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym spodzie

Dodane przez: Di bloguje

Wegański sernik z orzechów nerkowca na daktylowym...

Sernik jest kremowy i jednocześnie...

SERNIK CHIA Z MANGO na zimno | rita creative

Dodane przez: RITA creative

SERNIK CHIA Z MANGO na zimno

Pyszny i delikatny w smaku sernik...

Sernik piernikowy z mango

Dodane przez: mysza75

Sernik piernikowy z mango

Delikatny, puszysty sernik piernikowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE