Bezglutenowa szarlotka ''prawie-sypana''

  • wyświetlono: 2827 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Na pewno znacie szarlotkę sypaną. To taka, która zawsze się udaje, jest bardzo szybka w przygotowaniu i za każdym razem smakuje genialnie. Swoją szarlotkę nazwałam ''prawie-sypana'', bo podprażyłam jabłka do farszu. Dodatek oleju kokosowego nadaje im interesujący, kokosowy posmak, który jednak nie przytłacza jabłek, a idealnie komponuje się z jabłkami i cynamonem :) Tej szarlotce naprawdę trudno się oprzeć, już podczas pieczenia pachnie obłędnie :)

Bez tytułu
  • 15 porcje
  • Łatwy

Składniki

(forma 24x24cm)
Na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej (lub mannej, też będzie super)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (lub w wersji glutenowej zwykłego)
Nadzienie jabłkowe:
- około 1,5kg jabłek (u mnie papierówki i antonówki)
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 150g zmrożonego masła (lub olej kokosowy w wersji wegańskiej)

Sposób przygotowania przepisu:

Bezglutenowa szarlotka ''prawie-sypana''

  • 1. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach tarki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy jabłka. Dodajemy cukier, imbir, cynamon i sok z cytryny. Leciutko prażymy, dosłownie 3 minuty.
    Masę jabłkową dzielimy na dwie części.
  • 2. Do miski wsypujemy wszystkie składniki ciasta i dokładnie mieszamy.
    Dzielimy je na 3 równe części.
    Pierwszą część wysypujemy na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko równamy.
  • 3. Połowę jabłek wykładamy na pierwszą część ciasta i równamy. Dobrze jest wykładać po troszkę - podprażoną masą tak jest łatwiej.
    Na jabłka wysypujemy drugą część ciasta i znowu równamy. Na to wykładamy drugą część jabłek, w taki sam sposób - po troszkę i rozprowadzamy na bieżąco.
    Na koniec wysypujemy ostatnią część ciasta. Lekko równamy.
  • 4. Na koniec na ciasto ścieramy zamrożone masło (lub kawałki schłodzonego oleju kokosowego).
  • 5. Pieczemy w 180 stopniach około 1 godzinę. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.











    Smacznego!!!!

Porady

1. W wersji wegańskiej zastępujemy masło olejem kokosowym

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jabłkaszarlotkapapierówkiszarlotka sypanakokosowa szarlotkawegańska szarlotka

Komentarze

Podobne przepisy

wiktoria dzwonek

Dodane przez: viki2903

Szarlotka sypana

Bardzo szybka do zrobienia, pyszna...

image-10owwpl

Dodane przez: Magdalena B

Szarlotka sypana

Szybkie ciasto które zawsze się...

Szarlotka sypana

Dodane przez: Eweli

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana z pewnością jest...

Szarlotka sypana

Dodane przez: quchniakaroli

Szarlotka sypana

Mój ulubiony sposób na jabłka w...

szrlotka

Dodane przez: egelina

Sypana szarlotka

Gotowa w kilka chwil

Bezglutenowa szarlotka

Dodane przez: mysza75

Bezglutenowa szarlotka

Bezglutenowa pyszna szarlotka ze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE