Bezglutenowa szarlotka ''prawie-sypana''

4.5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na pewno znacie szarlotkę sypaną. To taka, która zawsze się udaje, jest bardzo szybka w przygotowaniu i za każdym razem smakuje genialnie.
Swoją szarlotkę nazwałam ''prawie-sypana'', bo podprażyłam jabłka do farszu. Dodatek oleju kokosowego nadaje im interesujący, kokosowy posmak, który jednak nie przytłacza jabłek, a idealnie komponuje się z jabłkami i cynamonem :)
Tej szarlotce naprawdę trudno się oprzeć, już podczas pieczenia pachnie obłędnie :)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (forma 24x24cm)
    Na ciasto:
    - 1,5 szklanki mąki ryżowej
    - 1 szklanka cukru
    - 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej (lub mannej, też będzie super)
    - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (lub w wersji glutenowej zwykłego)
    Nadzienie jabłkowe:
    - około 1,5kg jabłek (u mnie papierówki i antonówki)
    - 2 łyżeczki oleju kokosowego
    - 0,5 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka cynamonu
    - 1 łyżeczka imbiru
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
    Dodatkowo:
    - 150g zmrożonego masła (lub olej kokosowy w wersji wegańskiej)
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Bezglutenowa szarlotka ''prawie-sypana'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na grubych oczkach tarki. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy jabłka. Dodajemy cukier, imbir, cynamon i sok z cytryny. Leciutko prażymy, dosłownie 3 minuty.
    Masę jabłkową dzielimy na dwie części.
  • 2. Do miski wsypujemy wszystkie składniki ciasta i dokładnie mieszamy.
    Dzielimy je na 3 równe części.
    Pierwszą część wysypujemy na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko równamy.
  • 3. Połowę jabłek wykładamy na pierwszą część ciasta i równamy. Dobrze jest wykładać po troszkę - podprażoną masą tak jest łatwiej.
    Na jabłka wysypujemy drugą część ciasta i znowu równamy. Na to wykładamy drugą część jabłek, w taki sam sposób - po troszkę i rozprowadzamy na bieżąco.
    Na koniec wysypujemy ostatnią część ciasta. Lekko równamy.
  • 4. Na koniec na ciasto ścieramy zamrożone masło (lub kawałki schłodzonego oleju kokosowego).
  • 5. Pieczemy w 180 stopniach około 1 godzinę. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.











    Smacznego!!!!

Porady

1. W wersji wegańskiej zastępujemy masło olejem kokosowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Papierówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować