Wegetariańskie leczo z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Leczo niekoniecznie musi być z kiełbasą i na smalcu, odpowiednie przyprawy zrobią swoje i smak będzie nieziemski, nawet dla tych, którzy jedzą mięso (jak marudzą że chcecie ich zagłodzić, to niech sobie podsmażą kiełbasę na patelni i podgrzeją razem w małym garnuszku :)). A tak serio, tym naprawdę da się najeść!
Oczywiście robi się naprawdę szybko :)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 mniejsze lub 1 dużą cebulę
    - kilka ząbków czosnku (ile lubisz)
    - 2 czerwone (lub różnokolorowe) świeże papryki
    - 1 puszkę kukurydzy
    - 2 nieduże cukinie
    - 300g pieczarek
    - 1 kartonik krojonych pomidorów lub 5-6 świeżych
    - 1 gałązkę selera naciowego
    - sól, pieprz do smaku
    - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
    - 1 łyżeczkę ostrej papryki (lub 0,5 łyżeczki jeśli wolisz łagodniejsze smaki, ja tam lubię na ostro)
    - 1 łyżeczkę wędzonej słodkiej papryki
    - 1 łyżkę majeranku
    - 0,5 łyżeczki cząbru
    - 2-3 listki laurowe
    - 2 kulki ziela angielskiego
    - kilka ziarenek czarnego pieprzu
    - duuuużo natki pietruszki
    - olej roślinny do smażenia
    - 1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Wegetariańskie leczo z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na rozgrzanym oleju (można lekko posolić, żeby szybciej zmiękła). Następnie dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki paprykę (u mnie takie półpaseczki) i selera (na 2,3 kawałki).
    Smażymy to razem kilka minut pod przykryciem na niedużym ogniu, aż papryka zmięknie.
  • 2. Następnie dodajemy pomidory (jeśli masz świeże, to najpierw sparz je, obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę) i odsączoną kukurydzę. Podlewamy wodą i gotujemy przez chwilkę na małym ogniu.
  • 3. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka, mieszamy i nadal pod przykryciem gotujemy chwilkę, aż cukinia zmięknie i zmniejszy objętość. W przypadku młodej cukinii, nie powinno zająć to więcej niż 7-10 minut. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 4. Kiedy cukinia mięknie w garnku, myjemy pieczarki (nie obieramy, litości, w skórce i tuż pod nią jest cały smak :)), kroimy je na mniejsze części albo w plasterki, jak kto lubi. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju i podsmażamy na nim pieczarki. Można lekko je posolić. Dodajemy je do garnka, kiedy cukinia zaczyna dochodzić. Gotujemy jeszcze dosłownie chwilkę.
  • 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, cząbrem, słodką, ostrą i wędzoną papryką. Gasimy ogień pod garnkiem, siekamy pietruszkę i dodajemy do garnka (trochę zostawiamy do dekoracji). Mieszamy. Odczekujemy 5 minut. Nakładamy na talerze.








    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować