Ryż z wegańskim sosem a'la chińskim i tofu

  • wyświetlono: 61 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zachęcona poprzednim udanym eksperymentem z tofu, tym razem też postanowiłam dać mu szansę...

Bez tytułu
  • 5 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

(proporcje na 4-5 dobrze głodnych osób)
- ulubiony ryż (zasadniczo przyjmuje się pół torebki na głowę, ale to już gotuj tyle ile lubisz)
- małe opakowanie warzywnej mieszanki chińskiej
- 4-5 grzybków Mun
- słoik sosu chińskiego (ja używam Łowicz)
- 1 czerwona papryka
- po połowie żółtej i zielonej papryki
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy
- 200g pieczarek
- 2/3 kostki naturalnego tofu
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka oleju kokosowego (w płynnej formie)
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej
- 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- do podania kawałki limonki i szczypiorek

Sposób przygotowania przepisu:

Ryż z wegańskim sosem a'la chińskim i tofu

  • 1. Tofu odsączamy z zalewy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do zamykanego pojemnika na żywność, dodajemy olej roślinny i kokosowy, sos sojowy oraz przyprawę chińską i 5 smaków. Starannie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • 2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki i smażymy razem, aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy dodajemy pokrojone papryki i dusimy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy tofu i pokrojone (uprzednio namoczone w gorącej wodzie) grzybki Mun. Mieszamy i dusimy około 15 minut.
  • 3. Dodajemy mieszankę chińską. Smażymy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy sos ze słoiczka i ewentualnie kukurydzę. Starannie mieszamy i zostawiamy na ogniu na ostatnie 5 minut :)
    W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i z limonką - kropimy sokiem z kawałka limonki.






    Smacznego!!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiaddanie wegańskiechińskie daniawegański obiad

Komentarze

Podobne przepisy

ryż z kurczakiem i sosem pieczarkowym

Dodane przez: pokrywka

Ryż z kurczakiem i sosem pieczarkowym

Ryż z kurczakiem i sosem pieczarkowym...

Kotleciki z tofu i indykiem

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Kotlety z tofu i indykiem

Bardzo delikatne i smaczne kotleciki....

Danie wegańskie

Dodane przez: Mysiunia

Wegańskie danie z ryżem

Lekkie i pożywne danie - miks warzyw

Kofta z makaronem razowym i sosem pomidorowym

Dodane przez: PolskaGotuje

Kofta. Wegańskie pulpeciki z makaronem i...

Propozycja podania Aloo kofty z...

A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy (bez zawijania)

Dodane przez: MałaMi

A'la gołąbki z pekinki, ryżu i soczewicy...

Te gołąbki to mój wymysł - bardzo...

Sałatka z dzikiego ryżu i tofu w łódeczkach z bakłażana

Dodane przez: mysza75

Sałatka z dzikiego ryżu i tofu w bakłażanie...

Trochę egzotyki na talerzu do...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE