Zachęcona poprzednim udanym eksperymentem z tofu, tym razem też postanowiłam dać mu szansę...
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
(proporcje na 4-5 dobrze głodnych osób)
- ulubiony ryż (zasadniczo przyjmuje się pół torebki na głowę, ale to już gotuj tyle ile lubisz)
- małe opakowanie warzywnej mieszanki chińskiej
- 4-5 grzybków Mun
- słoik sosu chińskiego (ja używam Łowicz)
- 1 czerwona papryka
- po połowie żółtej i zielonej papryki
- 1 duża lub 2 mniejsze cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy
- 200g pieczarek
- 2/3 kostki naturalnego tofu
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka oleju kokosowego (w płynnej formie)
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej
- 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
- do podania kawałki limonki i szczypiorek
Ryż z wegańskim sosem a'la chińskim i tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tofu odsączamy z zalewy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do zamykanego pojemnika na żywność, dodajemy olej roślinny i kokosowy, sos sojowy oraz przyprawę chińską i 5 smaków. Starannie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
2.W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki i smażymy razem, aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy dodajemy pokrojone papryki i dusimy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy tofu i pokrojone (uprzednio namoczone w gorącej wodzie) grzybki Mun. Mieszamy i dusimy około 15 minut.
3.Dodajemy mieszankę chińską. Smażymy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy sos ze słoiczka i ewentualnie kukurydzę. Starannie mieszamy i zostawiamy na ogniu na ostatnie 5 minut :)
W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i z limonką - kropimy sokiem z kawałka limonki.
Komentarze