Ryż z wegańskim sosem a'la chińskim i tofu

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zachęcona poprzednim udanym eksperymentem z tofu, tym razem też postanowiłam dać mu szansę...

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (proporcje na 4-5 dobrze głodnych osób)
    - ulubiony ryż (zasadniczo przyjmuje się pół torebki na głowę, ale to już gotuj tyle ile lubisz)
    - małe opakowanie warzywnej mieszanki chińskiej
    - 4-5 grzybków Mun
    - słoik sosu chińskiego (ja używam Łowicz)
    - 1 czerwona papryka
    - po połowie żółtej i zielonej papryki
    - 1 duża lub 2 mniejsze cebule
    - 2-3 ząbki czosnku
    - opcjonalnie kilka łyżek kukurydzy
    - 200g pieczarek
    - 2/3 kostki naturalnego tofu
    - 2-3 łyżki oleju
    - 1 łyżka oleju kokosowego (w płynnej formie)
    - 1-2 łyżki sosu sojowego
    - 2 łyżki przyprawy kuchni chińskiej
    - 0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków
    - do podania kawałki limonki i szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ryż z wegańskim sosem a'la chińskim i tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tofu odsączamy z zalewy i kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy do zamykanego pojemnika na żywność, dodajemy olej roślinny i kokosowy, sos sojowy oraz przyprawę chińską i 5 smaków. Starannie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • 2. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Szklimy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojone w plasterki lub półplasterki pieczarki i smażymy razem, aż woda z pieczarek odparuje. Wtedy dodajemy pokrojone papryki i dusimy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy tofu i pokrojone (uprzednio namoczone w gorącej wodzie) grzybki Mun. Mieszamy i dusimy około 15 minut.
  • 3. Dodajemy mieszankę chińską. Smażymy razem kilka minut. Po tym czasie dodajemy sos ze słoiczka i ewentualnie kukurydzę. Starannie mieszamy i zostawiamy na ogniu na ostatnie 5 minut :)
    W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy z ryżem, posypane szczypiorkiem i z limonką - kropimy sokiem z kawałka limonki.






    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować