Tarta budyniowa z rabarbarem i nektarynkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tarta ma kruchy spód, przygotowany w połowie z razowej mąki, a w połowie z typu 650, przez co ma nieco więcej wartości odżywczych, ale smak nie jest tak znowu mocno zmieniony. Rabarbar po upieczeniu wydziela niesamowity smak, który idealnie komponuje się z nektarynkami oraz truskawkowym dżemem.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (porcja na formę 25cm)
    Na kruche ciasto:
    - 1 szklanka mąki pszennej razowej
    - 1,5 szklanki mąki pszennej t.650
    - 3/4 szklanki cukru
    - 3/4 kostki schłodzonego masła + do wysmarowania formy
    - 1 jajko
    - opcjonalnie kilka łyżek zimnej wody
    Na masę budyniową:
    - 2 opakowania śmietankowego lub waniliowego budyniu bez cukru
    - 750ml mleka
    - cukier w ilości podanej na torebce budyniu x2 (bo 2 torebki)
    Dodatkowo:
    - 3 łodygi rabarbaru
    - 3-4 nektarynki
    - kilka łyżeczek dżemu truskawkowego (np. taki)
    - cukier puder do posypania gotowego ciasta
    - opcjonalnie trochę cukru kokosowego
    - 1 cukier wanilinowy
    - kasza manna do wysypania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta budyniowa z rabarbarem i nektarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki siekamy z masłem. Dodajemy cukier, jajko i zagniatamy szybko gładkie ciasto. W razie potrzeby, jeśli jest za suche, dodajemy odrobinę zimnej wody.
    Ciasto odkładamy do lodówki na jakąś godzinkę.
  • 2. Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy lekko kaszą manną. Tak się teraz zastanawiam, czy powinnam to ciasto w ogóle nazywać tarta... tarta zwykle ma cieńszą warstwę nadzienia, a tutaj jest go naprawdę sporo. I też podpieka się spód... No ale w sumie jest w formie na tartę, to pozostańmy już przy tej tarcie.
    Spód i boki formy wylepiamy 2/3 schłodzonego ciasta. Smarujemy cienką warstwą dżemu truskawkowego.
  • 3. Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z cukrem wanilinowym. Wysypujemy na spód rabarbar i lekko równamy dłonią.
  • 4. Z 750ml mleka odlewamy 100-150ml i rozpuszczamy w nim 2 torebki budyniu. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy, aż zgęstnieje. Gorący budyń wylewamy na rabarbar i równamy. Na budyniu układamy pokrojone nektarynki, lekko wciskając je w budyń.
  • 5. Resztę ciasta wałkujemy, kroimy w paski i układamy kratkę. Jeśli chcemy, posypujemy odrobiną cukru kokosowego. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.
    Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.








    Smacznego!!!!

Porady

Nektarynki śmiało można zastąpić innymi owocami, np jabłkami albo truskawkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować