Truskawkowy poemat

  • wyświetlono: 456 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jest bardzo smaczne, wręcz obłędnie pyszne - ale taki jest urok wszelkich prostych ciast :) tu mamy samą esencję prostego, letniego ciasta: delikatny, puszysty biszkopt, słodki, lekki krem i galaretka z owocami :)

Bez tytułu
  • 12 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Przygotuj:
(porcja na blachę 25x25cm)
Na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu:
- kilka kropelek aromatu cytrynowego
Na krem:
- opakowanie 500ml śmietanki 30%
- kilka łyżek cukru pudru do smaku
- 1-2 opakowania śmietan-fixu do usztywnienia lub 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie gorącej wody
Do nasączenia:
- 0,5 szklanki gorącej wody
- sok z 0,5 cytryny
- 5 łyżeczek cukru
Dodatkowo:
- około 700ml wody
- 2 galaretki truskawkowe
- około 1kg świeżych truskawek
- truskawki i świeża mięta do podania

Sposób przygotowania przepisu:

Truskawkowy poemat

  • 1. Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Żółtka umieszczamy w sporym kubku, dodajemy do nich ocet i proszek do pieczenia. Starannie mieszamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy spulchnione żółtka, mąkę, aromat i miksujemy na najniższych obrotach tylko do chwili połączenia składników (ewentualnie mieszamy łopatką zamiast miksować, też będzie ok). Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Studzimy i przekrajamy na dwa równe blaty.
    W międzyczasie w połowie szklanki gorącej wody rozpuszczamy cukier i studzimy. Do ostudzonej mikstury dodajemy sok z cytryny.
  • 2. Do wysokiego naczynia wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30% i ubijamy ją na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku i usztywniamy w dowolny sposób, śmietan-fixem lub żelatyną.
  • 3. Oba blaty delikatnie nasączamy przygotowanym wcześniej ''ponczem''.
    Przekładamy ciasto kremem, z tym że blat, który był wierzchem upieczonego ciasta wędruje na dół, a ten który był spodem - na górę.
    Górny, tzn dolny blat który jest na górze (bo jest równiejszy) ;) też lekko nasączamy.
  • 4. W gorącej wodzie rozpuszczamy obie galaretki i odstawiamy, aż zacznie tężeć (można przyspieszyć ten proces, umieszczając naczynie z galaretkami w zlewie lub większym garnku wypełnionym zimną wodą mniej więcej do poziomu galaretki).
    Tężejącą galaretką smarujemy lekko górę ciasta. Robimy to dlatego, żeby warstwa galaretkowo-truskawkowa lepiej się trzymała i nie odpadała nam od biszkoptu.
    Na to wykładamy umyte i pokrojone truskawki które zalewamy resztą galaretki. Ponieważ mam blachę normalnej wysokości i galaretka wylałaby mi się na zewnątrz, posłużyłam się taką metalową, regulowaną obręczą do ciast, kupioną kilka lat temu na alledrogo za jakieś 5-7 zł ;) ale zawsze można zrobić sobie taką obręcz z folii aluminiowej :)



    Ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc do stężenia.
    Podajemy udekorowane świeżymi truskawkami i listkami mięty.


    Smacznego!!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

TruskawkiCiasto z truskawkamiłatwe ciastotruskawkowy poematciasta z mcdonalds

Komentarze

Podobne przepisy

Truskawkowa delicja

Dodane przez: Milena127

Truskawkowa delicja

Truskawkowy sezon w pełni. Czas...

pavlowa

Dodane przez: paolineczka

Pavlowa – truskawkowa

Kolejna odsłona mojej wersji Pavlowej...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO TRUSKAWKOWE

Bardzo delikatne ciasto, podwójnie...

truskawkowy puch

Dodane przez: majka190382

CIASTO TRUSKAWKOWY PUCH

Śnieżny puch zna każdy, tym razem...

Tort truskawkowy

Dodane przez: smak i uczucie

Tort truskawkowy

Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy...

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

Dodane przez: Skotka

Ciasto truskawkowe z pianką cappuccino

Lekko winne, z musem truskawkowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE