Truskawkowy poemat

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest bardzo smaczne, wręcz obłędnie pyszne - ale taki jest urok wszelkich prostych ciast :) tu mamy samą esencję prostego, letniego ciasta: delikatny, puszysty biszkopt, słodki, lekki krem i galaretka z owocami :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przygotuj:
    (porcja na blachę 25x25cm)
    Na biszkopt:
    - 4 jajka
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka octu:
    - kilka kropelek aromatu cytrynowego
    Na krem:
    - opakowanie 500ml śmietanki 30%
    - kilka łyżek cukru pudru do smaku
    - 1-2 opakowania śmietan-fixu do usztywnienia lub 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie gorącej wody
    Do nasączenia:
    - 0,5 szklanki gorącej wody
    - sok z 0,5 cytryny
    - 5 łyżeczek cukru
    Dodatkowo:
    - około 700ml wody
    - 2 galaretki truskawkowe
    - około 1kg świeżych truskawek
    - truskawki i świeża mięta do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z truskawkami

Truskawkowy poemat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Żółtka umieszczamy w sporym kubku, dodajemy do nich ocet i proszek do pieczenia. Starannie mieszamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy spulchnione żółtka, mąkę, aromat i miksujemy na najniższych obrotach tylko do chwili połączenia składników (ewentualnie mieszamy łopatką zamiast miksować, też będzie ok). Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Studzimy i przekrajamy na dwa równe blaty.
    W międzyczasie w połowie szklanki gorącej wody rozpuszczamy cukier i studzimy. Do ostudzonej mikstury dodajemy sok z cytryny.
  • 2. Do wysokiego naczynia wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30% i ubijamy ją na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku i usztywniamy w dowolny sposób, śmietan-fixem lub żelatyną.
  • 3. Oba blaty delikatnie nasączamy przygotowanym wcześniej ''ponczem''.
    Przekładamy ciasto kremem, z tym że blat, który był wierzchem upieczonego ciasta wędruje na dół, a ten który był spodem - na górę.
    Górny, tzn dolny blat który jest na górze (bo jest równiejszy) ;) też lekko nasączamy.
  • 4. W gorącej wodzie rozpuszczamy obie galaretki i odstawiamy, aż zacznie tężeć (można przyspieszyć ten proces, umieszczając naczynie z galaretkami w zlewie lub większym garnku wypełnionym zimną wodą mniej więcej do poziomu galaretki).
    Tężejącą galaretką smarujemy lekko górę ciasta. Robimy to dlatego, żeby warstwa galaretkowo-truskawkowa lepiej się trzymała i nie odpadała nam od biszkoptu.
    Na to wykładamy umyte i pokrojone truskawki które zalewamy resztą galaretki. Ponieważ mam blachę normalnej wysokości i galaretka wylałaby mi się na zewnątrz, posłużyłam się taką metalową, regulowaną obręczą do ciast, kupioną kilka lat temu na alledrogo za jakieś 5-7 zł ;) ale zawsze można zrobić sobie taką obręcz z folii aluminiowej :)



    Ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc do stężenia.
    Podajemy udekorowane świeżymi truskawkami i listkami mięty.


    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować