Wegańskie racuchy z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Wszelkiej maści placki to dość popularne i lubiane przez dzieci jak i dorosłych śniadanie. Moja córka bardzo je lubi. Ja osobiście nigdy nie byłam miłośniczką racuchów, ale odkąd zaczęłam robić takie wegańskie, zdarza mi się zjeść porcję razem z dzieckiem :) taka wersja zwyczajnie bardziej mi smakuje. Ich ogromną zaletą jest to, że można do nich dodać praktycznie każde, dowolne, owoce i one się zawsze udadzą :) pomimo tego, że nie ma w nich jajek ani krowiego mleka, rosną jak szalone, są mięciutkie i baaaardzo puszyste :)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przygotuj:
    (około 15-20 sporych racuchów)
    Na rozczyn:
    - opakowanie suchych drożdży
    - 1 szklanka ciepłego mleka roślinnego (polecam owsiane lub migdałowe)
    - 1 łyżeczka cukru
    - mąka
    Dodatkowo:
    - 1-1,5 szklanki mąki
    - opcjonalnie cukier
    - porządna szczypta soli
    - 1-1,5 jabłka (lub inne dowolne owoce)
    - 1 łyżeczka cynamonu (lub trochę mniej, ja lubię cynamon więc daję go sporo)
    - cukier puder do posypania
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki

Wegańskie racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od nastawienia zaczynu. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem. Dodajemy cukier i taką ilość mąki, by rozczyn miał konsystencję mniej więcej słodkiej śmietanki. Starannie mieszamy by nie było grudek i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, pokrojone jabłko, cynamon, szczyptę soli i ewentualnie troszkę cukru. Starannie mieszamy. Jeśli ciasto jest za gęste, dolewamy odrobinę ciepłego mleka roślinnego. Odstawiamy pod ściereczką, aż podwoi swoją objętość.
    Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z obydwu stron, nakładając łyżką porcje ciasta. Po lekkim ostudzeniu posypujemy odrobinę cukrem pudrem.




    Smacznego!!!!

Porady

1. Jabłka można zastąpić dowolnymi innymi owocami. 2. Dla ciekawszego aromatu można dodać łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, podbije to smak placuszków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować