1.
Truskawki i poziomki przebieramy, oczyszczamy z szypułek, porządnie myjemy i przekładamy do garnka. Rozdrabniamy owoce wedle uznania. Ja do rozdrobnienia owoców tak jak ostatnio, użyłam tłuczka do kartofli :))
2.
Do rozdrobnionych truskawek i poziomek dodajemy żelfix i dokładnie mieszamy.
3.
Zagotowujemy dżem. Kiedy się zagotuje, dosypujemy cukier. Cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukru, doprowadzamy do kolejnego zagotowania. Gotujemy 1-3 min.
4.
Przelewamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamykamy i na kilka minut ustawiamy do góry dnem. Przykrywamy ciepłym kocem. Po tym czasie stawiamy je normalnie i pod kocem pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze