Klopsiki rybne gotowane na parze z sosem pieczarkowo-koperkowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzięki gotowaniu na parze ryba nie traci swoich właściwości, do tego klopsiki zachowują piękny wygląd i żywe kolory. Ten przepis spokojnie możemy zastosować, będąc na diecie Dukana - idealny na 2 fazę.

  • 45 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Klopsiki:
    - 500g filetów z chudej ryby
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub adżyki
    - 2-3 łyżki otrębów owsianych
    - około 0,5 jajka (ciężko trochę odmierzyć, więc na oko)
    - sól, pieprz do smaku
    Sos:
    - około 300g pieczarek
    - 1 nieduża cebulka
    - pęczek koperku
    - 1/3 szklanki mleka odtłuszczonego (na Dukanie 0-0,5%)
    - 1/3 szklanki wody
    - 1 duży jogurt naturalny 0%
    - sól, pieprz do smaku
    - sporo tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Klopsiki rybne gotowane na parze z sosem pieczarkowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę mielimy w maszynce. Ja mielę na oczkach kotletowych, ale jeśli chcesz, to zmiel na pasztetowych, też będzie ok. Dodajemy adżykę (polecam, nadaje fajny posmak) lub koncentrat (jak u Pauliny), otręby owsiane, jajko, sól i pieprz. Starannie mieszamy. Jeśli konsystencja jest za luźna, dodajemy troszkę więcej otrąb.
    Odstawiamy na kilka minut na bok.
  • 2. Na nieprzywierającej patelni na odrobinie odtłuszczonego mleka podduszamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Podduszoną odkładamy do garnuszka lub zostawiamy na patelni, jak tam sobie chcemy.
  • 3. Na patelnię (z cebulką lub bez) wrzucamy pokrojone pieczarki. Podlewamy odrobiną wody i dusimy, aż zmniejszą objętość, puszczą trochę wody, a mieszanka woda-sok pieczarkowy nieco się zredukuje.
  • 4. Przekładamy do garnuszka (niedużego, 2l wystarczy jak świat z głową). Zalewamy 1/3 szklanki mleka, taką samą ilością wody i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie odkrywamy garnek i redukujemy płyn do takiej ilości, by na dnie pozostało tylko troszkę. Wtedy dodajemy jogurt, posiekany koperek, sól i pieprz oraz tymianek i starannie mieszamy. Doprawiamy w razie potrzeby.
  • 5. W czasie gdy gotuje się sosik, z masy rybnej formujemy nieduże klopsiki (ja odmierzam porcje łyżeczką). Układamy je na sitku do gotowania na parze lub wkładamy do parowaru. Gotujemy na parze pod przykryciem około 25 minut.
    Podajemy z przygotowanym wcześniej sosem, dekorujemy koperkiem i cytrynką.






    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować