Naleśniki z wegańskim farszem a'la kebab

4.49 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Podejrzewam, że gdyby ktoś nie wiedział, że w tym naleśniku nie ma kurczaka, tylko tofu - nawet by nie zauważył. Farsz w większości składa się z warzyw, a tofu pachnie jak kurczak, więc... :) Jest to naprawdę świetny pomysł na szybki piątkowy (i nie tylko piątkowy) obiad, który naprawdę nie wymaga wiele wysiłku ani poświęconego czasu, w zasadzie tyle co potrzeba na usmażenie naleśników i pokrojenie warzyw

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (z podanych ilości wyszło mi jakieś 15 sporych naleśników)
    Na naleśniki:
    - jajko (w wersji wegańskiej pomijamy)
    - mąka
    - woda
    - mleko (w wersji wegańskiej zastępujemy mlekiem roślinnym)
    - szczypta soli
    - odrobina oleju
    Na farsz:
    - 1 malutka kapusta pekińska
    - 0,5 czerwonej papryki
    - 1 spory ogórek gruntowy
    - 1-1,5 pomidora malinowego
    - 2/3 kostki tofu (ja użyłam naturalnego, nie wędzonego)
    - opakowanie przyprawy kebab-gyros
    - pieprz
    - kilka łyżek oleju
    Na sos:
    - 1 jogurt grecki light (w wersji wegańskiej jogurt sojowy)
    - sok z limonki do smaku
    - 1 łyżeczka suszonego czosnku (można zastąpić kilkoma ząbkami czosnku)
    - sól, pieprz do smaku
    - 1 łyżka posiekanego koperku
    - 0,5 łyżki posiekanej natki pietruszki
    - kilka posiekanych listków mięty
Wystaw ocenę:

4.49 (176 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z wegańskim farszem a'la kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tofu kroimy w mniejsze kawałki. Ja pokroiłam w słupki ok.0,5x2cm ;) wrzucamy do zamykanego pojemnika na żywność, dodajemy kilka łyżek oleju i przyprawę kebab-gyros. Starannie mieszamy i odstawiamy na noc i jeszcze z kawałek dnia ;)
    W międzyczasie potrząsamy pojemnikiem, aby tofu równo pokryło się przyprawami i było smaczne, a nie to-fu :)))
    Smażymy dość mocno na nieprzywierającej patelni, można użyć do smażenia odrobinę oleju. Można w trakcie smażenia posypać lekko pieprzem.
  • 2. Smażymy naleśniki - jakie uważamy za stosowne. U mnie były z jajeczkiem. W wersji wegańskiej pomijamy jajko, a mleko dajemy roślinne.
  • 3. Przygotowujemy sos, mieszając po prostu wszystkie składniki.
  • 4. Zawijamy naleśniki: na naleśnik wykładamy małą garść kapusty pekińskiej, plasterki ogórka, kawałki pokrojonej papryki i pomidora. Na wierzch kładziemy usmażone tofu i polewamy sosem.
    Zwijamy jak krokieta albo tortillę.
    Pamiętaj, by nie napychać naleśnika na maksa, bo może popękać i cały urok dania szlag trafi, a byłoby trochę szkoda :))
    Gotowe naleśniki obsmażamy na patelni grillowej lub grzejemy w opiekaczu, jak normalnego kebaba ;)



    Podajemy na gorąco z jakąś surówką lub jako samodzielne danie.



    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować