Wegański kapsalon

  • wyświetlono: 319 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Brakowało mi w internecie przepisu na takie danie. Największy problem stanowiło tu zastąpienie mięsa takim składnikiem, by jak najbardziej przypominało je w smaku i strukturze, ale znalazłam na to sposób.

Bez tytułu
  • 1 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Przygotuj:
(porcja na 2-3 foremki 23x11cm)
Na ''mięso'':
- opakowanie kotletów sojowych (ja używam Sante)
- bulion warzywny
- kilka łyżek oleju
- opakowanie przyprawy kebab-gyros
Na surówkę:
- malutka kapusta pekińska
- ogórek
- pomidor
- sos sałatkowy włoski lub francuski, można też zrobić sos samemu (można w ogóle pominąć)
Na sos czosnkowy:
- kilka łyżek sojowej śmietanki
- kilka łyżek wegańskiego majonezu (w wersji nie wegańskiej zwykła śmietana i majonez)
- czosnek (ile lubisz)
- sok z cytryny do smaku
- sól, pieprz
- opcjonalnie koperek
Dodatkowo:
- 450g frytek
- wegański ser żółty (lub zwykły w wersji nie wegańskiej)

Sposób przygotowania przepisu:

Wegański kapsalon

  • 1. Kotlety sojowe gotujemy w bulionie do miękkości. Dokładnie odsączamy i odciskamy po ostygnięciu (chyba że masz grubą skórę na rękach i nie przeszkadza Ci taki wrzątek :)).
    Ostudzone, odsączone i odciśnięte z bulionu kotlety rwiemy na mniejsze kawałeczki, o nieregularnym kształcie tak, by przypominało kawałki kurczaka czy innego kebabowego mięsa.
    Mieszamy z kilkoma łyżeczkami oleju i przyprawą kebab gyros. Umieszczamy w zamykanym pojemniku na żywność, zamykamy i odstawiamy najlepiej na parę godzin. Ale jak wyjątkowo nie masz czasu, to na upartego może być i parę minut, ale tutaj im dłużej te kotlety się marynują, tym nabierają lepszego smaku, więc naprawdę warto trochę dłużej poczekać :)
  • 2. Przygotowujemy surówkę: kapustę pekińską drobno kroimy, dodajemy pokrojonego pomidora, ogórka i zalewamy sosem sałatkowym (opcjonalnie). Mieszamy dokładnie.
    Przygotowujemy sos czosnkowy do polania, łącząc ze sobą wszystkie podane składniki.
  • 3. Frytki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. W międzyczasie na nieprzywierającej patelni smażymy nasze sojowe ''mięsko''. Można oczywiście podlać trochę olejem do smażenia, ale uważam że nie ma takiej potrzeby skoro do marynowania użyliśmy oleju.
    Na dno foremek wykładamy warstwę frytek, na to ''mięsko'' i posypujemy startym żółtym serem.
    Wstawiamy do piekarnika na dosłownie 3-5min, aż ser się rozpuści. Po upieczeniu wykładamy na roztopiony ser warstwę surówki i polewamy sosem czosnkowym. Ja u siebie używam sosu sambal oelek, wolę mocniejsze smaki :))



    Smacznego!!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia wegańskadania wegańskieKapsalondieta wegańskawegański kebabwegański kapsalon

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy kapsalon

Dodane przez: Paulina Nosek

Domowy kapsalon

Coś dla kebabożerców, mięsowchłaniaczy,...

Kapsalon w wersji polskiej

Dodane przez: adzia

Kapsalon w polskiej wersji

Holenderskie danie podane w polskiej...

Gotowy pieróg

Dodane przez: vendea

Wegańskie calzone

Zagraniczna wariacja na temat pieroga.

image-0v8tr3l

Dodane przez: euphoriaa33

Burger wegański

Przepyszny burger na bazie buraków...

image-23j31oi

Dodane przez: ewuska2016

Jajecznica wegańska

Zdrowe i kolorowe śniadanie

Piątkowy kapsalon

Dodane przez: takasobiekuchareczka

Piątkowy kapsalon (z rybą)

Jest to propozycja dla wszystkich,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE