Kapusta zasmażana

  • wyświetlono: 215 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Danie obowiązkowe, gdy jest młoda kapusta. Idealny dodatek do obiadu nie tylko latem :)

Bez tytułu
  • 5 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

- 1 średniej wielkości młoda kapusta
- 1 spora cebula
- 1-2 pęczki koperku (ile lubisz, my lubimy więc daję naprawdę dużo)
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kapusta zasmażana

  • 1. Kapustę szatkujemy w cienkie paseczki. Wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą do około połowy wysokości jaką zajmuje kapusta i gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie.
    Jeśli mamy młodą kapustę, nie potrzebuje ona długiego gotowania, 10-15 minut od zagotowania w zupełności jej wystarczy.
  • 2. Cebulkę kroimy w kostkę dowolnej wielkości i smażymy na oleju. Jedni lubią bardziej ją zrumienić, inni tylko zeszklić - ja akurat robię jak mi wyjdzie :)
    Usmażoną cebulkę zbieramy z patelni (tłuszcz zostawiamy) i dodajemy do kapusty. Mieszamy starannie i gotujemy jeszcze chwilę razem.
    Jeśli kapusta puściła dużo wody, odlewamy nadmiar.
  • 3. Dodajemy posiekany koperek. W czasie gdy całość gotuje się na małym ogniu, na tyle małym, żeby zawartość garnka lekko pyrkała, przygotowujemy zasmażkę. Pozostały po smażeniu cebuli tłuszcz na patelni rozgrzewamy i dodajemy mąkę. Mieszamy razem starannie i smażymy chwilę. Dodajemy chochelkę wywaru z kapusty lub gorącej wody i mieszamy, aż zawartość patelni będzie płynna. Wtedy wlewamy ją do kapusty i mieszamy, aż zgęstnieje. Nie trwa to długo, dosłownie chwilkę - chyba, że mamy sporo wody w garnku, to zajmuje to trochę dłużej.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
    Kapustę podajemy na gorąco, ze świeżym, posiekanym koperkiem jako dodatek do obiadu bądź samodzielne danie.
    Po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej - polecam spróbować, jeśli kapusta nie zostanie zjedzona natychmiast :)


    Smacznego!!!!

Porady

Zamiast oleju do smażenia można oczywiście użyć np. smalcu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wegański obiadprzepisy wegańskiekapousta zasmażanawegańskie dodatki

Komentarze

Podobne przepisy

Kapusta zasmażana do obiadu

Dodane przez: Skotka

Kapusta zasmażana do obiadu

Doskonały dodatek do różnego rodzaju...

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM

Dodane przez: magdzia44448

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM

Idealny dodatek do niedzielnego...

Młoda kapusta zasmażana

Dodane przez: malesia3

Młoda kapusta zasmażana

Pyszny dodatek do obiadu . Mojemu...

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM

Dodane przez: magdzia44448

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM

Błyskawiczna w przygotowaniu i...

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

Dodane przez: Martyna1991

Zasmażana młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

Młoda, delikatnie chrupiąca młoda...

młoda kapusta zasmażana

Dodane przez: tasty-and-fit

młoda kapusta zasmażana

Taką młodą kapustę, poszatkowaną,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE