Kapusta zasmażana

  • wyświetlono: 404 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Danie obowiązkowe, gdy jest młoda kapusta. Idealny dodatek do obiadu nie tylko latem :)

Bez tytułu
  • 5 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

- 1 średniej wielkości młoda kapusta
- 1 spora cebula
- 1-2 pęczki koperku (ile lubisz, my lubimy więc daję naprawdę dużo)
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet
- 2 łyżki mąki
- olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Kapusta zasmażana

  • 1. Kapustę szatkujemy w cienkie paseczki. Wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą do około połowy wysokości jaką zajmuje kapusta i gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie.
    Jeśli mamy młodą kapustę, nie potrzebuje ona długiego gotowania, 10-15 minut od zagotowania w zupełności jej wystarczy.
  • 2. Cebulkę kroimy w kostkę dowolnej wielkości i smażymy na oleju. Jedni lubią bardziej ją zrumienić, inni tylko zeszklić - ja akurat robię jak mi wyjdzie :)
    Usmażoną cebulkę zbieramy z patelni (tłuszcz zostawiamy) i dodajemy do kapusty. Mieszamy starannie i gotujemy jeszcze chwilę razem.
    Jeśli kapusta puściła dużo wody, odlewamy nadmiar.
  • 3. Dodajemy posiekany koperek. W czasie gdy całość gotuje się na małym ogniu, na tyle małym, żeby zawartość garnka lekko pyrkała, przygotowujemy zasmażkę. Pozostały po smażeniu cebuli tłuszcz na patelni rozgrzewamy i dodajemy mąkę. Mieszamy razem starannie i smażymy chwilę. Dodajemy chochelkę wywaru z kapusty lub gorącej wody i mieszamy, aż zawartość patelni będzie płynna. Wtedy wlewamy ją do kapusty i mieszamy, aż zgęstnieje. Nie trwa to długo, dosłownie chwilkę - chyba, że mamy sporo wody w garnku, to zajmuje to trochę dłużej.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
    Kapustę podajemy na gorąco, ze świeżym, posiekanym koperkiem jako dodatek do obiadu bądź samodzielne danie.
    Po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej - polecam spróbować, jeśli kapusta nie zostanie zjedzona natychmiast :)


    Smacznego!!!!

Porady

Zamiast oleju do smażenia można oczywiście użyć np. smalcu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wegański obiadprzepisy wegańskiekapousta zasmażanawegańskie dodatki

Komentarze

Podobne przepisy

kapusta

Dodane przez: paolineczka

Młoda kapusta zasmażana

Czas świeżych i młodych warzyw...

Młoda kapusta

Dodane przez: Bellapi

Młoda kapusta zasmażana

Bardzo smaczna i aromatyczna.

młoda kapusta zasmażana

Dodane przez: tasty-and-fit

młoda kapusta zasmażana

Taką młodą kapustę, poszatkowaną,...

Kapusta zasmażana do obiadu

Dodane przez: Skotka

Kapusta zasmażana do obiadu

Doskonały dodatek do różnego rodzaju...

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM

Dodane przez: magdzia44448

MŁODA KAPUSTA ZASMAŻANA Z BOCZKIEM

Idealny dodatek do niedzielnego...

Kapusta

Dodane przez: MagdalenaS

Tradycyjna młoda kapusta zasmażana

To jeden z pyszniejszych dodatków...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE