Kapusta zasmażana

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Danie obowiązkowe, gdy jest młoda kapusta. Idealny dodatek do obiadu nie tylko latem :)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 średniej wielkości młoda kapusta
    - 1 spora cebula
    - 1-2 pęczki koperku (ile lubisz, my lubimy więc daję naprawdę dużo)
    - sól
    - pieprz
    - cukier
    - ocet
    - 2 łyżki mąki
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Kapusta zasmażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy w cienkie paseczki. Wrzucamy do dużego garnka, zalewamy wodą do około połowy wysokości jaką zajmuje kapusta i gotujemy na małym ogniu, aż zmięknie.
    Jeśli mamy młodą kapustę, nie potrzebuje ona długiego gotowania, 10-15 minut od zagotowania w zupełności jej wystarczy.
  • 2. Cebulkę kroimy w kostkę dowolnej wielkości i smażymy na oleju. Jedni lubią bardziej ją zrumienić, inni tylko zeszklić - ja akurat robię jak mi wyjdzie :)
    Usmażoną cebulkę zbieramy z patelni (tłuszcz zostawiamy) i dodajemy do kapusty. Mieszamy starannie i gotujemy jeszcze chwilę razem.
    Jeśli kapusta puściła dużo wody, odlewamy nadmiar.
  • 3. Dodajemy posiekany koperek. W czasie gdy całość gotuje się na małym ogniu, na tyle małym, żeby zawartość garnka lekko pyrkała, przygotowujemy zasmażkę. Pozostały po smażeniu cebuli tłuszcz na patelni rozgrzewamy i dodajemy mąkę. Mieszamy razem starannie i smażymy chwilę. Dodajemy chochelkę wywaru z kapusty lub gorącej wody i mieszamy, aż zawartość patelni będzie płynna. Wtedy wlewamy ją do kapusty i mieszamy, aż zgęstnieje. Nie trwa to długo, dosłownie chwilkę - chyba, że mamy sporo wody w garnku, to zajmuje to trochę dłużej.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.
    Kapustę podajemy na gorąco, ze świeżym, posiekanym koperkiem jako dodatek do obiadu bądź samodzielne danie.
    Po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej - polecam spróbować, jeśli kapusta nie zostanie zjedzona natychmiast :)


    Smacznego!!!!

Porady

Zamiast oleju do smażenia można oczywiście użyć np. smalcu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wegańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować