Ucierane ciasto z kruszonką, rabarbarem i truskawkami

4.44 (154 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest mięciutkie, lekko wilgotne w środku, pachnące masłem, owocami i bardzo aromatyczne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (porcja na blachę 25x25cm)
    Na ciasto:
    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 kostka miękkiego masła min. 82% (250g)
    - 2,5 szklanki mąki pszennej
    - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - otarta skórka i sok z 0,5 cytryny
    Na kruszonkę:
    - 1 łyżka miękkiego masła
    - 2 łyżki mąki
    - torebka cukru wanilinowego
    Dodatkowo:
    - truskawki
    - rabarbar
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.44 (154 ocen)

Ucierane ciasto z kruszonką, rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło (ale masło, nie jakąś margarynę bo smak jest naprawdę kosmicznie różny) ucieramy z cukrem na puch.
    Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę i odstawiamy na bok.
    Do ubitego masła dodajemy po jednym żółtku, każdorazowo starannie ucierając.
    Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masa ma być bardzo gęsta, ma wydawać się aż za gęsta. Jeśli się taka nie wydaje, dodajemy jeszcze trochę mąki. Jeśli konsystencja jest już odpowiednia, dodajemy otartą skórkę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Miksujemy i dodajemy ubitą pianę z białek. Łączymy łyżką lub łopatką.
  • 2. Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równamy wierzch.
    Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar lekko wciskając go w ciasto. Posypujemy lekko cukrem wanilinowym. Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki, również wciskając je w ciasto.
  • 3. Składniki kruszonki palcami łączymy ze sobą, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy ciasto.
    Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
    Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.










    Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować