Ucierane ciasto z kruszonką, rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło (ale masło, nie jakąś margarynę bo smak jest naprawdę kosmicznie różny) ucieramy z cukrem na puch.
Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę i odstawiamy na bok.
Do ubitego masła dodajemy po jednym żółtku, każdorazowo starannie ucierając.
Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Masa ma być bardzo gęsta, ma wydawać się aż za gęsta. Jeśli się taka nie wydaje, dodajemy jeszcze trochę mąki. Jeśli konsystencja jest już odpowiednia, dodajemy otartą skórkę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Miksujemy i dodajemy ubitą pianę z białek. Łączymy łyżką lub łopatką.
2.Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równamy wierzch.
Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar lekko wciskając go w ciasto. Posypujemy lekko cukrem wanilinowym. Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki, również wciskając je w ciasto.
3.Składniki kruszonki palcami łączymy ze sobą, aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypujemy ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut (bez termoobiegu), do suchego patyczka.
Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze