Flaczki z boczniaków

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dla miłośników grzybów polecam flaczki w lżejszej i o niebo zdrowszej odsłonie, czyli wegańskie flaczki z boczniaków :)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przygotuj:
    (porcja na 5-6 osób)
    Na bulion:
    - 3 duże marchewki
    - 1 pietruszka
    - 1 duża cebula
    - kawałek selera
    - gałązka selera naciowego
    - 1 średni por - biała i zielona część
    - 1 liść kapusty
    - 3-4 liście laurowe
    - 4-5 kulek ziela angielskiego
    - kilka ziaren czarnego pieprzu
    Na zupę:
    - 250g świeżych boczniaków
    - około 1,5-2l wywaru warzwnego
    - 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    - 1 spora cebula
    - 1 marchewka (może być wyłowiona z bulionu)
    - 2 łyżki majeranku
    - zioła prowansalskie
    - sól, pieprz do smaku
    - ostra papryka
    - słodka papryka
    - słodka wędzona papryka
    - olej roślinny do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki z boczniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od ugotowania bulionu warzywnego. Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę obieramy i opalamy nad palnikiem kuchenki na czarno. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy 1,5-2l zimnej wody. Gotujemy na malutkim ogniu aż warzywa zmiękną. Odcedzamy bulion. Uzupełniamy wodą do około 1,5-2l.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju - tyle, by przykryło dno w zupełnosci wystarczy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy.
    Boczniaki myjemy, osuszamy i kroimy w niezbyt cienkie paski. Wrzucamy na patelnię i smażymy razem, aż boczniaki zrumienią się i nieco stracą objętość.
  • 3. Marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Dodajemy również zawartość patelni.
    Gotujemy razem pod przykryciem, na niedużym ogniu (ma lekko pyrkać) około 15-20 minut.
  • 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, zioła prowansalskie, ostrą, słodką i wędzoną paprykę (do smaku) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Odstawiamy na kilka minut i podajemy gorące.







    Smacznego!!!!

Porady

1. Jeśli ktoś nie lubi, może pominąć dodawanie marchewki do gotowej zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować