Sałatka jarzynowa

  • wyświetlono: 458 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tak zwana ulubiona sałatka Polaków :) wcale mnie nie dziwi, że tak się nazywa - jest pyszna, pełna warzyw, a Polacy wiedzą, co dobre :) Sprawdza się idealnie na wszelkich uroczystościach, w święta, rocznice, a nawet jako pyszny niedzielny dodatek do chlebka i wędlinki :) osobiście nie wyobrażam sobie bez niej Wielkanocy ani Bożego Narodzenia. Do tego ta sałatka jest bajecznie prosta do zrobienia :)

Bez tytułu
  • 15 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

- 15 marchewek
- 4 pietruszki
- 4-5 ziemniaków
- 5-6 jajek na twardo
- 2-3 kiszone ogórki
- 1 średnie, kwaśne jabłko
- 1 średnia cebula
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- sól, pieprz
- kilka łyżek majonezu

Sposób przygotowania przepisu:

Sałatka jarzynowa

  • 1. Marchew, pietruszki i ziemniaki myjemy pod bieżącą wodą, nie obieramy. Wrzucamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ja, żeby nie ganiać kilku garnków, wrzucam do jednego marchew, pietruszkę, ziemniaki i jajka, na bieżąco odławiając to, co już się ugotowało :) przypominam, że ziemniaki ugotują się szybciej, niż marchew i pietruszka.
    Ugotowane jajka i warzywa studzimy i dopiero potem obieramy. Skórka schodzi bez problemu. Ziemniaki można obrać na gorąco, trzymając je na widelcu. Skórka praktycznie schodzi sama. Obrane warzywa, czyli marchew, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę na sitku (tzw. rzeszoto - bardzo przydatne również do innych sałatek). Jajka obieramy i również kroimy na sitku w kostkę. Ogórki kroimy nożem w drobniutką kosteczkę i odsączamy. Odsączamy również kukurydzę, a groszek płuczemy na durszlaku i czekamy, aż ścieknie z niego woda. Wszystko to wrzucamy do miski i starannie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Przed podaniem do sałatki dodajemy drobno pokrojoną cebulę i starte jabłko. Nie dodajemy wcześniej, bo wtedy szybciej się psuje (sprawdzone wielokrotnie). A tak - postoi dłużej.
  • 3. Starannie mieszamy i dodajemy majonez. Ilość dobieramy już wedle własnego gustu. Jedni lubią mniej majonezu, inni więcej - ja daję go tyle, by sałatka była ładnie z nim wymieszana, ale żeby też nie pływała w majonezie :)
    Odstawiamy na 1-2h.
    Podajemy z chlebem, wędliną lub jako odrębne danie.







    Smacznego!!!!

Porady

1. W sałatce dobrze się sprawdza dodatek w postaci czerwonej fasoli konserwowej

Sałatka na święta inna iż zwykle - wypróbuj

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sałatka na wielkanocsałatka na Boże Narodzeniesałatka jarzynowa

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka jarzynowa

Dodane przez: anka1988

Sałatka jarzynowa

Sałatka gości na naszych stołach...

Sałatka jarzynowa

Dodane przez: Kloruś

Sałatka jarzynowa

Klasyczna sałatka jarzynowa ma...

Sałata jarzynowa

Dodane przez: Gosia123

Sałatka jarzynowa

Bardzo lubimy sałatę jarzynową...

.

Dodane przez: Anitka0804

Sałatka Jarzynowa

Sałatka na każdą porę roku ;)

sałatka jarzynowa

Dodane przez: Milena127

Sałatka Jarzynowa

Sałatka warzywna na każdą okoliczność....

sałatka

Dodane przez: Martyna1991

Sałatka jarzynowa z jabłkiem

Sałatka jarzynowa to tradycja świąteczna...