Kloruś

Kloruś

O mnie:

Z wykształcenia jestem chemikiem a kuchnia to moje małe laboratorium smaków. Uwielbiam piec i wymyślać nowe ciasta. Mój segregator z przepisami na słodkie pęka już w szwach a mi wciąż mało... Ale moja kuchnia to nie tylko słodkości więc w można w niej znaleźć przeróżne dania nie tylko z Polski. Gotuje dla męża, syna i córki. Elementem utrudnienia jest fakt, że mój ślubny nie jada żadnego nabiału, a dzieci nie lubią warzyw więc pomysłowość przy ich przemycaniu jest wskazana :) zapraszam na mój blog: http://pyrynagaz.blogspot.com oraz polubienie strony na fb: facebook.com/pyrynagaz

Liczba punktów za aktywność
840
Liczba obserwujących
2

Wyślij wiadomość
Jajka faszerowane po polsku
Użytkownik Kloruś w dniu 22.03.2018 22:08 opublikował przepis :

Jajka faszerowane po polsku

Jajka po polsku nazywane tez jajkami w skorupce to typowo polskie, klasyczne danie wielkanocne. Delikatny smak jajka świetnie komponuje się z aromatycznymi grzybami leśnymi i świeżą zieleniną. Jajka można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, a następnie usmażyć tuz przed podaniem. W ten sposób zaoszczędzimy czas na przygotowanie posiłku.

Duszona szynka z nutą pomarańczy
Użytkownik Kloruś w dniu 22.03.2018 21:53 opublikował przepis :

Duszona szynka z nutą pomarańczy

Szynkę należy zamarynować dzień wcześniej a następnie dusić w brytfannie na małym ogniu przez 1,5h. Jej przygotowanie jest czasochłonne ale nie pracochłonne. W smaku jest lekko pikantna, z nuta rozmarynu i pomarańczy. Dzięki marynowaniu świetnie przechodzi aromatem przypraw. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo soczyste, aromatyczne... po prostu pyyyszne :)

Pasta z awokado i kremowym serkiem
Użytkownik Kloruś w dniu 18.03.2018 22:41 opublikował przepis :

Pasta z awokado i kremowym serkiem

Kremowa, delikatna w smaku pasta na bazie awokado i kremowego serka, przełamana aromatycznymi suszonymi pomidorami. Doskonale sprawdzi się zarówno jako pasta do pieczywa jak i dip do przekąsek.

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Użytkownik Kloruś w dniu 15.03.2018 12:01 opublikował przepis :

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Wariacja na temat klasycznego hummusu z ciecierzycy z dodatkiem super aromatycznych suszonych pomidorów oraz orzechów. Świetnie sprawdza się na kanapkach a także jak dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki czy chipsów tortilla.

Ryba po grecku
Użytkownik Kloruś w dniu 06.02.2018 23:24 opublikował przepis :

Ryba po grecku

Pyszna, tradycyjna ryba po grecku podawana z warzywna pierzynka z marchwi, selera i pietruszki. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu.

Polędwiczki z oliwkami i suszonymi pomidorami
Użytkownik Kloruś w dniu 06.02.2018 23:16 opublikował przepis :

Polędwiczki z oliwkami i suszonymi pomidorami

Kruche i soczyste polędwiczki z aromatycznymi suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe a także na imprezę z rodzina lub przyjaciółmi. Idealne z kluseczkami i świeżymi warzywami sezonowymi.

Wrapy z kurczakiem i awokado
Użytkownik Kloruś w dniu 29.12.2017 15:45 opublikował przepis :

Wrapy z kurczakiem i awokado

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie, które równie dobrze sprawdzi się na przyjęciach i domówkach jak i jako obiad czy kolacja. Połączenie wyrazistego kurczaka, aromatycznego sosu i awokado zawiniętych w pszenną tortillę.

Duńskie pierniczki (honninghjerter)
Użytkownik Kloruś w dniu 16.12.2017 20:18 opublikował przepis :

Duńskie pierniczki (honninghjerter)

Pierniczki goszczą w większości polskich domów w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Duńczycy również lubują się w pierniczkach, które smakiem są zbliżone do polskich. Pieczemy je przynajmniej dwa tygodnie przed świętami, aby zdążyły zmięknąć choć tradycyjne przepisy mówią nawet o miesiącu leżakowania.

Tradycyjny śledzik z cebulką
Użytkownik Kloruś w dniu 30.11.2017 20:05 opublikował przepis :

Tradycyjny śledzik z cebulką

Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na tradycyjnego śledzia w oleju z cebulką. Geniusz tego dania tkwi w prostocie!

Śledź z sosem tatarskim
Użytkownik Kloruś w dniu 30.11.2017 20:01 opublikował przepis :

Śledź z sosem tatarskim

Śledź w sosie tatarskim to mistrzowskie połączenie słonawej ryby z kremowym sosem z kiszonymi górkami, marynowanymi grzybkami i cebulką. Moja ulubiona wersja świątecznego śledzika.