Kloruś

Kloruś

O mnie:

Z wykształcenia jestem chemikiem a kuchnia to moje małe laboratorium smaków. Uwielbiam piec i wymyślać nowe ciasta. Mój segregator z przepisami na słodkie pęka już w szwach a mi wciąż mało... Ale moja kuchnia to nie tylko słodkości więc w można w niej znaleźć przeróżne dania nie tylko z Polski. Gotuje dla męża, syna i córki. Elementem utrudnienia jest fakt, że mój ślubny nie jada żadnego nabiału, a dzieci nie lubią warzyw więc pomysłowość przy ich przemycaniu jest wskazana :) zapraszam na mój blog: http://pyrynagaz.blogspot.com oraz polubienie strony na fb: facebook.com/pyrynagaz

Liczba punktów za aktywność
948
Liczba obserwujących
2

Wyślij wiadomość
Kokosowe curry z kurczakiem
Użytkownik Kloruś w dniu 30.06.2020 00:01 opublikował przepis :

Kokosowe curry z kurczakiem

To jedno z tych dań które przygotujesz w 20 minut nawet jeśli nie ma pojęcia o gotowaniu. Curry jest wyraziste, dobrze doprawione z kokosową nutą. Do tego dzięki mięsnym pulpecikom świetnie syci i stanowi pełnowartościowy posiłek.

Placuszki ryżowo-twarogowe
Użytkownik Kloruś w dniu 29.06.2020 23:17 opublikował przepis :

Placuszki ryżowo-twarogowe

Te placuszki to świetny pomysł na wykorzystanie ryżu ugotowanego do poprzedniego obiadu. Świetnie smakują z gulaszem czy leczo. Są dobrym źródłem białka i błonnika, stanowiąc pożywane, sycące danie.

Rosół wg. pięciu przemian
Użytkownik Kloruś w dniu 23.06.2020 23:23 opublikował przepis :

Rosół wg. pięciu przemian

Kuchnia Pięciu Przemian zaleca życie według rytmu, jaki ustala przyroda. Procesy zachodzące w naturze mają nierozerwalny wpływ na nasze emocje, umysł i energię. Powinny one też wpływać na naszą kuchnię i sposób odżywiania się. Każdą z Pięciu Przemian obrazuje inny żywioł, pora roku, smak, a nawet organ. Wszystkie Pięć Przemian powinny znaleźć się w harmonijnej odżywczej diecie. Każda z Pięciu Przemian obecna jest także w procesie gotowania pod postacią pięciu smaków: kwaśnego, gorzkiego, słodkiego, ostrego i słonego.

Rosół wg. pięciu przemian
Użytkownik Kloruś w dniu 23.06.2020 23:23 opublikował przepis :

Rosół wg. pięciu przemian

Kuchnia Pięciu Przemian zaleca życie według rytmu, jaki ustala przyroda. Procesy zachodzące w naturze mają nierozerwalny wpływ na nasze emocje, umysł i energię. Powinny one też wpływać na naszą kuchnię i sposób odżywiania się. Każdą z Pięciu Przemian obrazuje inny żywioł, pora roku, smak, a nawet organ. Wszystkie Pięć Przemian powinny znaleźć się w harmonijnej odżywczej diecie. Każda z Pięciu Przemian obecna jest także w procesie gotowania pod postacią pięciu smaków: kwaśnego, gorzkiego, słodkiego, ostrego i słonego.

Placuszki kokosowe
Użytkownik Kloruś w dniu 23.06.2020 23:18 opublikował przepis :

Placuszki kokosowe

Placuszki kokosowe to świetna śniadaniowa alternatywa dla racuchów i pancakes. Idealne dla osób na diecie bezglutenowej. Ich smak można wzbogacić dodatkiem kwaśnego jabłka, kakao czy macha.

Szaszłyki z karkówki z papryką i cebulą
Użytkownik Kloruś w dniu 22.06.2020 23:02 opublikował przepis :

Szaszłyki z karkówki z papryką i cebulą

Karkówka to chyba najbardziej popularne danie na polskich grillach. Z tego samego mięsa można przygotować soczyste i kruche szaszłyki z dodatkiem słodkawej cebuli i żółtej papryki. Najlepiej smakuje z grillowanym pieczywem i sałatką z vinegret. Dodatek octu i wódki do marynaty sprawia ze mięso kruszeje i jest bardzo soczyste.

Szaszłyki z karkówki z papryką i cebulą
Użytkownik Kloruś w dniu 22.06.2020 23:02 opublikował przepis :

Szaszłyki z karkówki z papryką i cebulą

Karkówka to chyba najbardziej popularne danie na polskich grillach. Z tego samego mięsa można przygotować soczyste i kruche szaszłyki z dodatkiem słodkawej cebuli i żółtej papryki. Najlepiej smakuje z grillowanym pieczywem i sałatką z vinegret. Dodatek octu i wódki do marynaty sprawia ze mięso kruszeje i jest bardzo soczyste.

Ciasto bardzo czekoladowe
Użytkownik Kloruś w dniu 22.06.2020 22:10 opublikował przepis :

Ciasto bardzo czekoladowe

Ciasto czekoladowe z przepisu Nigelli Lawson to wszystko co potrzeba aby wprowadzić w dobry nastrój. Bardzo czekoladowe, wilgotne i nieco „zakalcowate” jak brownie. Do tego bajecznie łatwe w przygotowaniu… czy może być lepiej?

Żurek na wołowinie
Użytkownik Kloruś w dniu 21.06.2020 22:03 opublikował przepis :

Żurek na wołowinie

Tradycyjny żurek przygotowany na domowym zakwasie oraz wołowinie jest bardzo aromatyczny i pełen smaku. Idealnie dopełnia go delikatne jajko i wyraziste kiełki rzeżuchy.

Brownie
Użytkownik Kloruś w dniu 21.06.2020 20:43 opublikował przepis :

Brownie

Zapraszam na mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach i wilgotne klasyczne brownie. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z powodzeniem przygotujesz je do niedzielnej kawki.