Kloruś

Kloruś

O mnie:

Z wykształcenia jestem chemikiem a kuchnia to moje małe laboratorium smaków. Uwielbiam piec i wymyślać nowe ciasta. Mój segregator z przepisami na słodkie pęka już w szwach a mi wciąż mało... Ale moja kuchnia to nie tylko słodkości więc w można w niej znaleźć przeróżne dania nie tylko z Polski. Gotuje dla męża, syna i córki. Elementem utrudnienia jest fakt, że mój ślubny nie jada żadnego nabiału, a dzieci nie lubią warzyw więc pomysłowość przy ich przemycaniu jest wskazana :) zapraszam na mój blog: http://pyrynagaz.blogspot.com oraz polubienie strony na fb: facebook.com/pyrynagaz

Liczba punktów za aktywność
882
Liczba obserwujących
1

Wyślij wiadomość
Użytkownik Kloruś w dniu 05.03.2019 21:09 opublikował przepis :

Świąteczna 'herbata' żurawinowa

Pyszna, aromatyczna i lekko kwaśnawa 'herbata' z żurawiny. Kwintesencja zimowej atmosfery z korzenną nutą.

Pasztet wielkanocny
Użytkownik Kloruś w dniu 05.03.2019 20:40 opublikował przepis :

Pasztet wielkanocny

Przepis na ten pasztet to sprawdzona przez lata, rodzinna receptura. Przygotowuje go wiele osób, ale nikt nie modyfikuje receptury bo są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie wymagają zmian. Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak.

Mazurek z karmelem, figami i orzechami
Użytkownik Kloruś w dniu 04.03.2019 22:10 opublikował przepis :

Mazurek z karmelem, figami i orzechami

Na taki mazurek można czekać cały rok. Na naszym stole pojawia się tylko w okresie Wielkanocnym i znika w okamgnieniu. Kruche ciasto, karmel, czekolada, orzechy i figi – czy może być coś lepszego?

Małże w białym winie
Użytkownik Kloruś w dniu 27.01.2019 20:52 opublikował przepis :

Małże w białym winie

Małże z tego przepisu możemy przygotować w dosłownie 5 minut! Szybko i bardzo łatwo! Nie musisz być wirtuozem w kuchni. Do tego są po prostu przepyszne i miękkie z aromatem czosnku, szalotki i białego wina. Doskonałe na romantyczna kolacje lub przystawkę do dania rybnego.

Zielony sok jabłkowo-ogórkowy
Użytkownik Kloruś w dniu 28.11.2018 14:29 opublikował przepis :

Zielony sok jabłkowo-ogórkowy

Witaminowa bomba, która stanowi doskonały zamiennik lekkiego drugiego śniadania lub podwieczorku. Jabłka dają słodycz, ogórek wspaniały zielony kolor, imbir charakterystyczny ostry smak a cytryna powiew świeżości i uderzeniową dawkę witaminy C.

Korzenny dżem dyniowo-banananowy
Użytkownik Kloruś w dniu 26.11.2018 16:50 opublikował przepis :

Korzenny dżem dyniowo-banananowy

Dynia doskonale łączy się smakiem z różnymi owocami. Banan dodaje jej słodyczy i charakterystycznego aromatu a korzenne przyprawy świetnie podkreślają smak.

Soja po bretońsku
Użytkownik Kloruś w dniu 26.11.2018 16:42 opublikował przepis :

Soja po bretońsku

Soja ma charakterystyczny smak warzyw strączkowych który z powodzeniem może zastąpić fasolkę w daniu po bretońsku. Danie jest sycące i łatwe w przygotowaniu.

Steak
Użytkownik Kloruś w dniu 26.11.2018 16:38 opublikował przepis :

Steak

Grillowana wołowina, bardzo oszczędna w przyprawy i dodatki to typowo męskie, mocne danie. Aby poczuć w pełni smak mięsa polecany jest stopień wysmażenia rare lub medium. Dla miłośników mniej krwistego mięsa polecam dłuższy czas smażenia – well done.