Kloruś

Kloruś

O mnie:

Z wykształcenia jestem chemikiem a kuchnia to moje małe laboratorium smaków. Uwielbiam piec i wymyślać nowe ciasta. Mój segregator z przepisami na słodkie pęka już w szwach a mi wciąż mało... Ale moja kuchnia to nie tylko słodkości więc w można w niej znaleźć przeróżne dania nie tylko z Polski. Gotuje dla męża, syna i córki. Elementem utrudnienia jest fakt, że mój ślubny nie jada żadnego nabiału, a dzieci nie lubią warzyw więc pomysłowość przy ich przemycaniu jest wskazana :) zapraszam na mój blog: http://pyrynagaz.blogspot.com oraz polubienie strony na fb: facebook.com/pyrynagaz

Liczba punktów za aktywność
878
Liczba obserwujących
2

Wyślij wiadomość
Zielony sok jabłkowo-ogórkowy
Użytkownik Kloruś w dniu 28.11.2018 14:29 opublikował przepis :

Zielony sok jabłkowo-ogórkowy

Witaminowa bomba, która stanowi doskonały zamiennik lekkiego drugiego śniadania lub podwieczorku. Jabłka dają słodycz, ogórek wspaniały zielony kolor, imbir charakterystyczny ostry smak a cytryna powiew świeżości i uderzeniową dawkę witaminy C.

Korzenny dżem dyniowo-banananowy
Użytkownik Kloruś w dniu 26.11.2018 16:50 opublikował przepis :

Korzenny dżem dyniowo-banananowy

Dynia doskonale łączy się smakiem z różnymi owocami. Banan dodaje jej słodyczy i charakterystycznego aromatu a korzenne przyprawy świetnie podkreślają smak.

Soja po bretońsku
Użytkownik Kloruś w dniu 26.11.2018 16:42 opublikował przepis :

Soja po bretońsku

Soja ma charakterystyczny smak warzyw strączkowych który z powodzeniem może zastąpić fasolkę w daniu po bretońsku. Danie jest sycące i łatwe w przygotowaniu.

Steak
Użytkownik Kloruś w dniu 26.11.2018 16:38 opublikował przepis :

Steak

Grillowana wołowina, bardzo oszczędna w przyprawy i dodatki to typowo męskie, mocne danie. Aby poczuć w pełni smak mięsa polecany jest stopień wysmażenia rare lub medium. Dla miłośników mniej krwistego mięsa polecam dłuższy czas smażenia – well done.

Pasta z soczewicy z leśnymi grzybami
Użytkownik Kloruś w dniu 13.11.2018 12:04 opublikował przepis :

Pasta z soczewicy z leśnymi grzybami

To co wyróżnia tą pastę t0o bardzo intensywny grzybowy smak i aromat. Bardzo łatwo ją przygotować a smakuj obłędni. Idealna z ciepłym, świeżym pieczywem lub jako dip z chrupiącymi warzywami.

Risotto z świeżymi grzybami
Użytkownik Kloruś w dniu 05.11.2018 21:53 opublikował przepis :

Risotto z świeżymi grzybami

Fantastyczne danie dla miłośników leśnych grzybów! Kremowy ryż o wyrazistym grzybowym smaku i aromacie fantastycznie smakuje z twardym kozim serem tworząc przepyszne, jesienne danie.

Gulasz drobiowy z świeżymi grzybami
Użytkownik Kloruś w dniu 05.11.2018 21:42 opublikował przepis :

Gulasz drobiowy z świeżymi grzybami

Mięsny gulasz to idealne jesienne danie. Nie tylko doskonal rozgrzewa i syci ale też fantastycznie smakuje. Jeśli przygotujemy go dodatkowo z świeżymi leśnymi grzybami zyska fantastyczny aromat i smak.

Risotto z dynią i polędwicą
Użytkownik Kloruś w dniu 23.10.2018 14:16 opublikował przepis :

Risotto z dynią i polędwicą

Absolutnie przepyszne kremowe risotto z lekko słodkawą dynią i zielonym groszkiem, aromatycznym białym winem i kruchym mięsem z polędwicy wieprzowej. Wyśmienite, pełnowartościowe danie obiadowe.

Pudding ryżowy z karmelizowaną dynią
Użytkownik Kloruś w dniu 23.10.2018 13:08 opublikował przepis :

Pudding ryżowy z karmelizowaną dynią

Słodki śniadanie? Jesienny deser czy podwieczorek dla dzieci? Ten pudding z karmelizowaną dynią spełni się jako każde z tych dań. Kremowy, mleczy ryż z nutą wanilii i słodką, cynamonową dynią doskonale do siebie pasują tworząc pyszne, jesienne danie.

Ciasto dyniowe z ananasem
Użytkownik Kloruś w dniu 22.10.2018 21:48 opublikował przepis :

Ciasto dyniowe z ananasem

To ciasto jest po prostu przepyszne! Wilgotne, bogate w orzechy i dodającego smaku ananasa oraz aromatyczne przyprawy korzenne. Smakuje zupełnie jak ciasto marchewkowe, więc z powodzeniem możecie zaproponować je nawet tym, którzy ni przepadają za dynią.