Gulasz wołowy na winie z marchewką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Długo duszone mięso wołowe z słodkawą marchewką i wytrawnym czerwonym winem wspaniale sprawdzi się na niedzielny obiad lub rodzinna imprezę. Mięso jest delikatne, miękkie i soczyste.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
    2-3 cebule
    olej lub smalec do smażenia
    łyżka mąki pszennej
    sól, czarny pieprz
    3 listki laurowe
    3-5 kulek ziela angielskiego
    pół szklanki czerwonego wina
    szklanka gorącej wody lub bulionu
    1 łyżka słodkiej papryki
    łyżeczka papryki ostrej
    sól i pieprz do smaku
    2 nieduże marchewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz wołowy na winie z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręczniczkiem i usunąć białe błonki. Pokroić na małe kawałki, podobnej wielkości wielkości
    Cebulę pokroić w piórka, 2 łyżki tłuszczu rozgrzać w dużym naczyniu, w którym będziemy przygotowywać gulasz, zeszklić cebulę, a następnie przełożyć do miseczki.
    Do garnka dodać kolejne dwie łyżki tłuszczu, mocno rozgrzać i zrumienić mięso.
    Dodać cebulę, oprószyć mięso pieprzem i solą oraz paprykami, dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz łyżkę mąki. Wymieszać. Mięso podlać winem i szklanka wody (lub bulionu). Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
    Dodać pokrojoną w plasterki marchew i dusić kolejne 30 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodą.
    Podawać z kluskami lub ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować