Długo duszone mięso wołowe z słodkawą marchewką i wytrawnym czerwonym winem wspaniale sprawdzi się na niedzielny obiad lub rodzinna imprezę. Mięso jest delikatne, miękkie i soczyste.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg wołowiny
2-3 cebule
olej lub smalec do smażenia
łyżka mąki pszennej
sól, czarny pieprz
3 listki laurowe
3-5 kulek ziela angielskiego
pół szklanki czerwonego wina
szklanka gorącej wody lub bulionu
1 łyżka słodkiej papryki
łyżeczka papryki ostrej
sól i pieprz do smaku
2 nieduże marchewki
Gulasz wołowy na winie z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręczniczkiem i usunąć białe błonki. Pokroić na małe kawałki, podobnej wielkości wielkości
Cebulę pokroić w piórka, 2 łyżki tłuszczu rozgrzać w dużym naczyniu, w którym będziemy przygotowywać gulasz, zeszklić cebulę, a następnie przełożyć do miseczki.
Do garnka dodać kolejne dwie łyżki tłuszczu, mocno rozgrzać i zrumienić mięso.
Dodać cebulę, oprószyć mięso pieprzem i solą oraz paprykami, dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz łyżkę mąki. Wymieszać. Mięso podlać winem i szklanka wody (lub bulionu). Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodać pokrojoną w plasterki marchew i dusić kolejne 30 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodą.
Podawać z kluskami lub ziemniakami.
Komentarze