Żurek na wołowinie

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tradycyjny żurek przygotowany na domowym zakwasie oraz wołowinie jest bardzo aromatyczny i pełen smaku. Idealnie dopełnia go delikatne jajko i wyraziste kiełki rzeżuchy.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 l zakwasu na żurek
    2 średnie marchewki
    2 średnie pietruszki
    Por
    Pół dużego selera
    biała cebula
    700 g pręgi wołowej
    500 g białej kiełbasy
    2 ząbki czosnku
    4 spore ziemniaki
    sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek,

    do podanie:
    jajka na twardo
    kiełki rzodkiewki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek na wołowinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie razem z wołowiną przez około 30 minut. Warzywa wyciągnąć z wywaru, dodać kiełbasę, zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielski i majeranek. Gotować jeszcze pół godziny. Kiełbasę i wołowinę wyjąć i pokroić. Do wywaru wlać zakwas, zagotować, włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i mięso. Żurek na wołowinie należy serwować z gotowanym na twardo jajkiem i kiełkami rzodkiewki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

To może cię zainteresować