Tradycyjny żurek przygotowany na domowym zakwasie oraz wołowinie jest bardzo aromatyczny i pełen smaku. Idealnie dopełnia go delikatne jajko i wyraziste kiełki rzeżuchy.
1 godz. 30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 l zakwasu na żurek
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
Por
Pół dużego selera
biała cebula
700 g pręgi wołowej
500 g białej kiełbasy
2 ząbki czosnku
4 spore ziemniaki
sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek,
Żurek na wołowinie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie razem z wołowiną przez około 30 minut. Warzywa wyciągnąć z wywaru, dodać kiełbasę, zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielski i majeranek. Gotować jeszcze pół godziny. Kiełbasę i wołowinę wyjąć i pokroić. Do wywaru wlać zakwas, zagotować, włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i mięso. Żurek na wołowinie należy serwować z gotowanym na twardo jajkiem i kiełkami rzodkiewki.
Komentarze