Tradycyjny żurek przygotowany na domowym zakwasie oraz wołowinie jest bardzo aromatyczny i pełen smaku. Idealnie dopełnia go delikatne jajko i wyraziste kiełki rzeżuchy.
PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Żurek na wołowiniehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/65/zurek-na-wolowinie_3.jpeg54563064http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zurek-na-wolowinie
1 l zakwasu na żurek
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
Por
Pół dużego selera
biała cebula
700 g pręgi wołowej
500 g białej kiełbasy
2 ząbki czosnku
4 spore ziemniaki
sól, czarny pieprz w kulkach, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek,
do podanie:
jajka na twardo
kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania przepisu:
Żurek na wołowinie
1.
Warzywa umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie razem z wołowiną przez około 30 minut. Warzywa wyciągnąć z wywaru, dodać kiełbasę, zmiażdżone ząbki czosnku, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, liście laurowe, ziele angielski i majeranek. Gotować jeszcze pół godziny. Kiełbasę i wołowinę wyjąć i pokroić. Do wywaru wlać zakwas, zagotować, włożyć z powrotem pokrojone kiełbasy i mięso. Żurek na wołowinie należy serwować z gotowanym na twardo jajkiem i kiełkami rzodkiewki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze