Sałatka makaronowa z rzodkiewką i papryką

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ta sałatka to idealna propozycja na przyjęcia i imprezy – ładnie się prezentuje, nie traci świeżości i szybko się przygotowuje! Sycący makaron, świeża papryka i ogórek, wyrazista oliwka i chrupiąca rzodkiewka świetnie uzupełniają się smakami.

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150g makaronu orzo (w kształcie ziaren ryżu)
    szklanka świeżego lub mrożonego groszku
    1 cebula szalotka
    Po 1 papryce czerwonej i zielonej
    mały ogórek wężowy
    pęczek rzodkiewki
    szklanka czarnych oliwek
    ½ pęczka dymki
    majonez o smaku
    sól, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka makaronowa z rzodkiewką i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, studzimy.
    Groszek gotujemy we wrzątku z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez około 5 minut. Powinien pozostać jędrny i lekko twardy. Odcedzamy i przelewamy natychmiast bardzo zimną wodą żeby nie stracił koloru.
    Ogórka, szalotkę, rzodkiewki i papryki kroimy w kostkę tej samej wielkości. Dymkę siekamy. Oliwki kroimy w plasterki.
    Wszystkie składniki sałatki mieszamy w dużej salaterce. Dodajemy do smaku majonezu oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować