Apfelkuchen - Niemieckie ciasto jabłkowe

  • wyświetlono: 212 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Tan przepis króluje u naszych zachodnich sąsiadów i jest niemieckim odpowiednikiem polskiej szarlotki. Zamiast kruchego ciasta jest biszkopt a prażonych jabłek masa jabłkowa-budyniowa. Pyszne, puszysty biszkopt z warstwą kremowych jabłek w budyniu. Idealne ciacho do kawy!

Kloruś
  • 16 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

(na formę 25cm x 25cm lub tortownicę o średnicy 26 cm)
Biszkopt:
5 jajek
350g mąki tortowej
240g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
½ szklanki oleju słonecznikowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżka octu spirytusowego

Warstwa jabłkowa:
250 ml woda
szklanka cukru
2 jajka
40g budyniu waniliowego lub śmietankowego
6-8 jabłek
sok z 1 cytryny
łyżka masła

Sposób przygotowania przepisu:

Apfelkuchen - Niemieckie ciasto jabłkowe

  • 1. Biszkopt:
    Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym aż będą puszyste i niemal białe (zajmuje to około 10-12 minut).
    W tym czasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Delikatna stróżka wlewamy olej do jajek z cukrem a następnie powoli po łyżce dodajemy sypkie składniki. Mieszamy delikatnie na małych obrotach, żeby ciasto było puszyste. Dodajemy łyżkę octu spirytusowego. Jego smak i zapach nie będzie wyczuwalny a dzięki niemy nie ma metalicznego posmaku proszku do pieczenia.
    Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.

    Warstwa jabłkowa:
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce umieszczamy w garnku z połową szklanki wody, masłem, cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną a masa zgęstnieje. Budyń rozrabiamy i pozostałej ilości wody i dodajemy do owoców. Mieszamy do zgęstnienia.
    Masę jabłkowa wykładamy na upieczony wcześniej biszkopt.
    Serwujemy z bita śmietaną i lodami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kuchnia niemieckajabłecznikszarlotkajesieńciasto z jabłkamiciasto jabłkoweNiemcyApfelstrudelapfelkuchen

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto orzechowo-jabłkowe

Dodane przez: AnetaJ

Ciasto orzechowo-jabłkowe

Szybkie i łatwe w przygotowaniu...

Ciasto jabłkowo-kajmakowe

Dodane przez: 2milutka

Ciasto jabłkowo-kajmakowe

Warstwowe ciasto na klasycznym...

Ciasto jabłkowo – serowe

Dodane przez: juchab

Ciasto jabłkowo – serowe

Bardzo delikatne i aksamitne ciasto

Ciasto jabłkowe.

Dodane przez: gogusia

Ciasto jabłkowe

Proste ciasto jabłkowe, a nawet...

Poezja jabłkowo - orzechowa

Dodane przez: juchab

Ciasto Poezja jabłkowo – orzechowa

Jabłka i orzechy to wyśmienity...

jabłkowo orzechowe

Dodane przez: anaid123

CIASTO JABŁKOWO-ORZECHOWE

To wspaniałe połączenie ciasta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE