Apfelkuchen - Niemieckie ciasto jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tan przepis króluje u naszych zachodnich sąsiadów i jest niemieckim odpowiednikiem polskiej szarlotki. Zamiast kruchego ciasta jest biszkopt a prażonych jabłek masa jabłkowa-budyniowa.
Pyszne, puszysty biszkopt z warstwą kremowych jabłek w budyniu. Idealne ciacho do kawy!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na formę 25cm x 25cm lub tortownicę o średnicy 26 cm)
    Biszkopt:
    5 jajek
    350g mąki tortowej
    240g cukru
    1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
    ½ szklanki oleju słonecznikowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Łyżka octu spirytusowego

    Warstwa jabłkowa:
    250 ml woda
    szklanka cukru
    2 jajka
    40g budyniu waniliowego lub śmietankowego
    6-8 jabłek
    sok z 1 cytryny
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Apfelkuchen - niemieckie ciasto jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Całe jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym aż będą puszyste i niemal białe (zajmuje to około 10-12 minut).
    W tym czasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Delikatna stróżka wlewamy olej do jajek z cukrem a następnie powoli po łyżce dodajemy sypkie składniki. Mieszamy delikatnie na małych obrotach, żeby ciasto było puszyste. Dodajemy łyżkę octu spirytusowego. Jego smak i zapach nie będzie wyczuwalny a dzięki niemy nie ma metalicznego posmaku proszku do pieczenia.
    Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
    Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”.

    Warstwa jabłkowa:
    Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Owoce umieszczamy w garnku z połową szklanki wody, masłem, cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną a masa zgęstnieje. Budyń rozrabiamy i pozostałej ilości wody i dodajemy do owoców. Mieszamy do zgęstnienia.
    Masę jabłkowa wykładamy na upieczony wcześniej biszkopt.
    Serwujemy z bita śmietaną i lodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować