Czekoladowe risotto z migdałami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie ryż na mleku i czekoladę to zakochacie w tym deserze! Bardzo czekoladowe, kremowe risotto z kwaśnawą żurawiną i chrupiącymi płatkami migdałów ma wszystko co łasuchowi do szczęścia potrzeba.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 g masła
    120 g ryżu do risotto (arborio)
    600 ml mleka
    ½ szklanki płatków migdałowych
    ½ szklanki suszonej żurawiny
    100 g mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Risotto

Czekoladowe risotto z migdałami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić na patelni o grubym dnie, wsypać ryż i „przesmażyć’ kilka minut a z zacznie robić się szklisty. Dodać połowę mleka i gotować aż płyn wchłonie się i odparuje. Dodawać stopniowo resztę mleka aż ryz stanie się miękki i lekko kleisty w mlecznym gęstym sosie (w razie potrzeby można dodać nieco wody).
    Czekoladę posiekać w mniejsze kawałki i dodać do ryżu razem z płatkami migdałów i żurawiną. Gotować dalej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści, tworząc gęsty, kleisty sos.
    Podać na ciepło z migdałami lub świeżymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować