Jeśli lubicie ryż na mleku i czekoladę to zakochacie w tym deserze! Bardzo czekoladowe, kremowe risotto z kwaśnawą żurawiną i chrupiącymi płatkami migdałów ma wszystko co łasuchowi do szczęścia potrzeba.
25 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
40 g masła
120 g ryżu do risotto (arborio)
600 ml mleka
½ szklanki płatków migdałowych
½ szklanki suszonej żurawiny
100 g mlecznej czekolady
Czekoladowe risotto z migdałami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić na patelni o grubym dnie, wsypać ryż i „przesmażyć’ kilka minut a z zacznie robić się szklisty. Dodać połowę mleka i gotować aż płyn wchłonie się i odparuje. Dodawać stopniowo resztę mleka aż ryz stanie się miękki i lekko kleisty w mlecznym gęstym sosie (w razie potrzeby można dodać nieco wody).
Czekoladę posiekać w mniejsze kawałki i dodać do ryżu razem z płatkami migdałów i żurawiną. Gotować dalej na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści, tworząc gęsty, kleisty sos.
Podać na ciepło z migdałami lub świeżymi owocami.
Komentarze