Wyobraź sobie kremowy pudding z chia z masłem orzechowym i kakao, który smakuje jak batonik Snickers w formie proteinowego deseru. Jest po prostu obłędny!
Jeden z lepszych deserów jakie kiedykolwiek jadłam!
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
(na 4 pucharki)
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
60 g masła orzechowego
50 g białka w proszku
80 ml mleka zwierzęcego lub roślinnego
7 łyżek nasion chia
ekstrakt waniliowy
szczypta soli
słodzik/stewia/cukier do smaku
Proteinowy puding chia a'la snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki poza chia dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Słodzik/cukier oraz ekstrakt waniliowy dodajemy w ilości dostosowanej do własnego gustu. Dodajemy chia i dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 10 minut do napęcznienia i jeszcze raz mieszamy aby na dnie nie utworzył się „glut”. Zostawiamy w lodówce na noc.
Przekładamy do pucharków. Serwujemy z świeżymi owocami (najlepiej miękkimi i kwaśnymi np. maliny, porzeczki, granat).
Komentarze