Wigilijny kompot korzenny z wiśni

4.51 (168 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten kompot wigilijny przygotowywany jest na bazie kompotu z wiśni i owoców suszonych, których proporcje możemy dowolnie zmieniać. Dodatek wanilii, cynamonu, listków laurowych i goździków dodaje wspaniałego aromatu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 l domowego kompotu z wiśni (opcjonalnie z porzeczek lub malin)
    300g suszonych owoców w dowolnej proporcji (u mnie śliwki, jabłka, gruszki, mirabelki, rodzynki, wiśnie, truskawki)
    1,5 l wody
    cukier brązowego lub miód do smaku
    2-3 laski cynamonu
    laska wanilii (wydrążona bez nasionek)
    5-6 goździków
    6-8 ziaren czarnego pieprzu
    6-8 listków laurowych
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Zobacz również:

Napoje Kompot

Wigilijny kompot korzenny z wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone owoce zalewamy wodą i domowym kompotem z wiśni i zostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy je na wolnym ogniu w tej samej wodzie z dodatkiem 2-3 lasek cynamonu, wydrążonej laski wanilii bez ziarenek, goździków, listków laurowych i ziaren pieprzu aż owoce zmiękną a kompot uzyska głęboki smak. Dosładzamy do smaku miodem lub cukrem. Odcedzamy. Serwujemy schłodzony z dodatkiem plasterków pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kompot z suszu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować