Ten kompot wigilijny przygotowywany jest na bazie kompotu z wiśni i owoców suszonych, których proporcje możemy dowolnie zmieniać. Dodatek wanilii, cynamonu, listków laurowych i goździków dodaje wspaniałego aromatu.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 l domowego kompotu z wiśni (opcjonalnie z porzeczek lub malin)
300g suszonych owoców w dowolnej proporcji (u mnie śliwki, jabłka, gruszki, mirabelki, rodzynki, wiśnie, truskawki)
1,5 l wody
cukier brązowego lub miód do smaku
2-3 laski cynamonu
laska wanilii (wydrążona bez nasionek)
5-6 goździków
6-8 ziaren czarnego pieprzu
6-8 listków laurowych
Wigilijny kompot korzenny z wiśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone owoce zalewamy wodą i domowym kompotem z wiśni i zostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy je na wolnym ogniu w tej samej wodzie z dodatkiem 2-3 lasek cynamonu, wydrążonej laski wanilii bez ziarenek, goździków, listków laurowych i ziaren pieprzu aż owoce zmiękną a kompot uzyska głęboki smak. Dosładzamy do smaku miodem lub cukrem. Odcedzamy. Serwujemy schłodzony z dodatkiem plasterków pomarańczy.
Komentarze