Tradycyjne racuchy w odsłonie bezglutenowej, przygotowane na mące owsianej. Są bardziej zwarte i mniej puszyste od tradycyjnej wersji ale tez bardziej sycące.
50 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
30 g świeżych drożdży
łyżka miodu
1,5 szklanki ciepłego mleka krowiego lub roślinnego
1 jajko M
450 g mąki owsianej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych bezglutenowych
spora szczypta soli
jabłko
olej do smażenia
Bezglutenowe racuchy owsiane z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem miodu i łyżki maki owsianej. Zostawiamy na 5 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy resztę mąki, sól oraz jajko. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do pozostałych składników. Wyrabiamy jednolitą masę. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu np. w piekarniku ogrzanym do 40 stopni C przez 30 minut.
Dużą patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością oleju.
Smażymy racuchy nakładając porcje ciasta mokrą łyżką.
Serwujemy wg gustu z miodem, owocami, jogurtem.
Komentarze