Placuszki twarogowe – syrniki

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Syrniki to tradycyjne danie wschodnie królujące w Rosji i na Ukrainie. Tradycyjnie powinny być przygotowane z twarogu w kostce z jak najmniejsza ilością dodatków aby pozostały serowe i mięciutkie.
Świetna na słodkie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci.

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na około 10-12 sztuk)
    2 kostki twarogu (500g)
    2 jajka M
    100g maki krupczatki
    2 łyżeczki cukru
    spora szczypta soli
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki twarogowe – syrniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg ugniatamy widelcem, łączymy z mąką, jajami, cukrem i sola na jednolitą masę.
    Na dużej patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżka porcje ciasta i formujemy okrągły placuszek równej grubości. Smażymy na złoto z obu stron. Serwujemy na ciepło z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem, świeżymi owocami i/lub konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować