Placuszki twarogowe – syrniki

  • wyświetlono: 166 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Syrniki to tradycyjne danie wschodnie królujące w Rosji i na Ukrainie. Tradycyjnie powinny być przygotowane z twarogu w kostce z jak najmniejsza ilością dodatków aby pozostały serowe i mięciutkie. Świetna na słodkie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci.

Kloruś
  • 10 porcje
  • 25min
  • Łatwy

Składniki

(na około 10-12 sztuk)
2 kostki twarogu (500g)
2 jajka M
100g maki krupczatki
2 łyżeczki cukru
spora szczypta soli
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Placuszki twarogowe – syrniki

  • 1. Twaróg ugniatamy widelcem, łączymy z mąką, jajami, cukrem i sola na jednolitą masę.
    Na dużej patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżka porcje ciasta i formujemy okrągły placuszek równej grubości. Smażymy na złoto z obu stron. Serwujemy na ciepło z kwaśną śmietaną, cukrem pudrem, świeżymi owocami i/lub konfiturą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

twarógśniadanie dla dziecikuchnia rosyjskaszybkie śniadanieplacuszki seroweRosjaplacki seroweplacuszki twarogowesyrnikiplacji twarogowe

Komentarze

Podobne przepisy

Twarogowe placuszki z orzechową nutą

Dodane przez: adienne

Twarogowe placuszki z orzechową nutą

Placuszki idealne na lekkie śniadanie...

image-28dmkx2

Dodane przez: emkasia

Placuszki bananowo twarogowe dla niejadka

Sprawdziły się u nas kiedy synek...

Placuszki twarogowe-idealne na śniadanie

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Placuszki twarogowe-idealne na śniadanie

Placuszki idealne na śniadanie...

Syrniki bananowe z masłem orzechowym

Dodane przez: mariwanna

Syrniki bananowe z masłem orzechowym

Serniczki z patelni albo inaczej...

Placuszki twarogowe z jabłkiem i cynamonem bez cukru

Dodane przez: Di bloguje

Placuszki twarogowe z jabłkiem i cynamonem...

Placuszki twarogowe z jabłkiem...

Placuszki tuńczykowo-twarogowe

Dodane przez: zielonakuchniablog

Placuszki tuńczykowo-twarogowe

Wysokobiałkowe lekkie pieczone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE