Gryczane rigatoni z bobem i dymką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybkie w przygotowaniu, letnie danie obiadowe z zielonym bobem i dymką. Dzięki gryczanemu makaronowi będzie odpowiednie także dla osób na diecie bezglutenowej. Smak dania podkreśla odrobina parmezanu i szynki.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g makaronu gryczanego rigatoni (lub innego)
    500g młodego bobu
    pęczek cebulki dymki
    100g chudej szynki (opcjonalnie parzonego boczku)
    30g startego parmezanu
    olej do smażenia
    sól, czarny pieprzem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gryczane rigatoni z bobem i dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gryczane rigatoni z bobem i dymką 1. Bób ugotować w wodze z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Odcedzić. Jeśli bób nie jest młody i ma twarda skórkę, trzeba go obrać.
  • Gryczane rigatoni z bobem i dymką 2. makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić i przelać zimna wodą żeby się nie skleił.
  • Gryczane rigatoni z bobem i dymką 3. Na dużej patelni rozgrzać nieco oleju. Przesmażyć szynkę pokrojoną w słupki do zarumienienia, dodać posiekaną dymkę i przesmażać dalej około minuty. \
  • Gryczane rigatoni z bobem i dymką 4. Dodać ugotowany wcześniej bób i makaron oraz starty parmezan. Przesmażyć, aż danie się ogrzeje i ser rozpuści. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Makaron Rośliny strączkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować