Szybkie w przygotowaniu, letnie danie obiadowe z zielonym bobem i dymką. Dzięki gryczanemu makaronowi będzie odpowiednie także dla osób na diecie bezglutenowej. Smak dania podkreśla odrobina parmezanu i szynki.
40 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
400g makaronu gryczanego rigatoni (lub innego)
500g młodego bobu
pęczek cebulki dymki
100g chudej szynki (opcjonalnie parzonego boczku)
30g startego parmezanu
olej do smażenia
sól, czarny pieprzem
Gryczane rigatoni z bobem i dymką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bób ugotować w wodze z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Odcedzić. Jeśli bób nie jest młody i ma twarda skórkę, trzeba go obrać.
2.makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić i przelać zimna wodą żeby się nie skleił.
3.Na dużej patelni rozgrzać nieco oleju. Przesmażyć szynkę pokrojoną w słupki do zarumienienia, dodać posiekaną dymkę i przesmażać dalej około minuty. \
4.Dodać ugotowany wcześniej bób i makaron oraz starty parmezan. Przesmażyć, aż danie się ogrzeje i ser rozpuści. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Komentarze