REKLAMA

Pasta z zielonego groszku i ciecierzycy

wyświetlono: 105 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Ta pasta świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa ale też jako dip z świeżymi warzywami. Idealna dla miłośników zielonego groszku. Lekko słodkawa, dobrze doprawiona... pyszna.

opublikowany: 17.03.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 10 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 60g białego sezamu
    50ml oliwy z oliwek
    450g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
    400g ciecierzycy konserwowej (z puszki)
    ząbek czosnku
    sok z połowy cytryny
    sól, czarny pieprz, kmin rzymski, pieprz cayenne
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Jak zrobić Pasta z zielonego groszku i ciecierzycy?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru. Odsączamy i przelewamy lodowatą wodą.
    W dzbanku kielichowym miksera umieszczamy sezam z oliwą. Miksujemy do gładkiej konsystencji. Dodajemy groszek, ciecierzyce razem z zalewą, sok z cytryny, ząbek czosnku oraz przyprawy. Miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku.
    Serwujemy schłodzony z warzywami pokrojonymi w słupki (jako dip) lub z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: majkahsm 18471602_1572486332776181_899086302_n

szybka pasta z zielonego groszku

Jest to niezwykle szybki i prosty przepis na zdrową i smaczną pastę kanapkową z groszku i pesto.

kategoria: kanapki pesto Pasty opublikowany: 03.03.2018 | wyświetlono: 1233 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: nataliakielek nataliakielek

Pasta z zielonego groszku z migdałami

Bardzo smaczna i zdrowa pasta z zielonego groszku do grzanek. Proponuję spróbować.

kategoria: Przystawki Dodatki Pasty opublikowany: 26.03.2018 | wyświetlono: 761 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE