Zapraszam na mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach i wilgotne klasyczne brownie. Ciasto jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Z powodzeniem przygotujesz je do niedzielnej kawy.
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
(na formę 22cm x22cm)
180 g masła
300 g gorzkiej czekolady
3 jajka L
250 g cukru pudru
120 g mąki pszennej
spora szczypta soli
1.Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Formę o wymiarach 22cm x 22cm wykładamy papierem do pieczenia.
Masło roztapiamy w garnku. Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy posiekaną czekoladę. Studzimy. Mieszamy do połączenia składników. W osobnej miseczce miksujemy jajka z cukrem pudrem na jednolitą masę. Dodajemy przestudzona czekoladę z masłem a następnie mąkę oraz sól. Mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do przygotowanej formy. Pieczemy 25-30 minut. Brownie jest wyjątkiem, którego nie pieczemy do tzw. ”suchego patyczka”. Patyczek włożony w środek ciasta powinien być mokry, ale bez śladów surowego ciasta.
Komentarze