Ajwar pikantny

  • wyświetlono: 84 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ajwar to pasta z papryki i bakłażana, królująca na bałkańskich stołach. W zależności od upodobań może być bardziej pikantna (ljuti) lub łagodna (blagi). Jest aromatyczna i przepyszna. Świetnie nadaje się jako dodatek do makaronu, mięs (zgłasza grillowanych) a nawet jako sos na pizzę. Sprawdza się również na kanapkach czy jako dip z chrupiącymi słupkami marchewki. Przygotowanie jest czasochłonne ale nie pracochłonne… w zasadzie robi się sama.

Kloruś
  • 8 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

(na 8 średnich słoików po 400g )
6k papryki
1kg bakłażana
4 ostre papryczki
4 spore ząbki czosnku
2 cebule
szklanka oleju (lub oliwy z oliwek)
½ szklanki octu
2-3 łyżeczki cukru
sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Ajwar pikantny

  • 1. Przygotowujemy słoiki – myjemy i wyparzamy/sterylizujemy np. w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 20 minut.
    Bakłażany przekrawamy na pół i mocno solimy. Odkładamy na około 30min. Wycieramy ręczniczkami papierowymi do sucha, pozbawiając je goryczki.
    Papryki myjemy, przekrawamy na pól i pozbawiamy gniazd nasiennych.
    Cebule i czosnek obieramy. Ścieramy na tarce i małych oczkach lub w robocie kuchenny z nakładka do drobnego tarcia. Papryczki pozbawiamy pestek i drobno siekamy.
    Połowę oleju podgrzewamy w dużym garnku (najlepiej o grubym dnia). Szklimy startą cebulę z czosnkiem oraz ostre papryczki.
    Bakłażany i papryki ścieramy w robocie kuchennym na dużych oczkach. Jeśli nie mamy robota z taką funkcją, możemy warzywa zmielić w maszynce do mięsa. Rozdrobniona paprykę i bakłażany dokładamy do cebuli i czosnku. Dodajemy pozostała część oleju i smażymy na małym ogniu, aż całość nie zredukuje się o około połowę i odparuje wodę, stając się gęstą pulpą. Dodajemy ocet, cukier oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
    Gorącą pastę nakładamy do wyparzonych/wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy „na sucho” w piekarniku nagrzanym do 1000 stopni C przez 20-25 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Przetworyjesieńajvarajwarpasta paprykowapasta z papryki

Komentarze

Podobne przepisy

image-0jvle9c

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala”...

Z nadmiaru papryki powstał pomysł...

image-0q2h4n0

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Pikantna pasta z pieczonej papryki „ala”...

Z nadmiaru papryki powstał pomysł...

pasta

Dodane przez: kamila19851

Pasta z tuńczyka na pikantnie

Lubię pasty za to, że są takie...

PIKANTNA PASTA Z AWOKADO

Dodane przez: BetiBeti

PIKANTNA PASTA Z AWOKADO

Bardzo smaczna, świetna do krakersów,...

image-0xgoeyh

Dodane przez: Inka T

Pikantna pasta z bobu

Zielone zawsze smaczne!

Dodane przez: kasia8

Pikantna pasta z fasoli

Idealna jako smarowidło do chleba.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE