Placuszki ryżowo-twarogowe

  • wyświetlono: 91 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Te placuszki to świetny pomysł na wykorzystanie ryżu ugotowanego do poprzedniego obiadu. Świetnie smakują z gulaszem czy leczo. Są dobrym źródłem białka i błonnika, stanowiąc pożywane, sycące danie.

Kloruś
  • 10 porcje
  • 25min
  • Łatwy

Składniki

350g ugotowanego brązowego ryżu (około 180g suchego)
250g chudego twarogu
2 jajka
½ pęczka natki pietruszki
50g maki pszennej
sól, czarny pieprz do smaku
olej do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Placuszki ryżowo-twarogowe

  • 1. Ryż ugotować w osolonym wrzątku wg czasu na opakowaniu.
    Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z ugotowanym ryżem, jajkami, mąką, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ciasto nakładamy łyżką porcjami na rozgrzaną patelnię. Smażymy na oleju słonecznikowym na złoto z obu stron.
    Podajemy na ciepło z gulaszem/leczo lub dipem z ogórkiem i rzodkiewką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackiszybki obiadplacuszkiplacki ryżowełatwy obiadplacuszki ryżoweplacki twarogoweplacuszki twarogowe

Komentarze

Podobne przepisy

placuszki ryżowe z grzybami i marchewką

Dodane przez: justi2401

Placuszki ryżowe z grzybami i marchewką

Proste, szybkie w przygotowaniu...

placuszki ryżowe z sosem grzybowym

Dodane przez: lucyna_rams

Placuszki ryżowe z sosem grzybowym.

Pomysł na piątkowy obiad.

Placuszki ryżowo-szpinakowe z sosem serowo- chrzanowym

Dodane przez: Kuanan

Placuszki ryżowo- szpinakowe w sosie serowo-...

Propozycja dania dla wielbicieli...

image-0nqsqg4

Dodane przez: Misiek448

Placuszki z ryżowe z gulaszem cielęcym z...

Idealne na danie główne

placuszki pizzowe

Dodane przez: klementynka

placuszki pizzowe

Takie placuszki często robię na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE