Tradycyjne racuchy drożdżowe z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jak u babci – smak dzieciństwa! Najlepsze racuchy drożdżowe. Ulubione moich dzieci. Po prostu najlepsze!

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    1,5 szklanki ciepłego mleka
    1 jajko M
    450 g mąki pszennej
    spora szczypta soli
    jabłko
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Placki Śniadanie

Tradycyjne racuchy drożdżowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Zostawiamy na 5 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy mąkę, sól oraz jajko. Wyrabiamy jednolita masę. Przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu np. w piekarniku ogrzanym do 40 stopni C prze 30 minut.
    Jabłko obieramy i kroimy w małą kostkę o dodajemy do ciasta. Duża patelnie rozgrzewamy. Na niewielkiej ilości oleju smażymy racuchy nakładając porcje ciasta moką łyżką.
    Serwujemy ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować