Tradycyjne gołąbki z mięsem

  • wyświetlono: 146 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Gołąbki w klasycznej, tradycyjnej odsłonie z mięsem mielonym i ryżem. Są dania, które stały się kultowe i nie wymagają ingerencji i „udziwniania”. Gołąbki to właśnie taki przepis. Wykonanie jest nieco czasochłonne, więc na szybki obiad po pracy się nie sprawdzi ale na niezielny obiadek owszem :)

Kloruś
  • 15 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

700 g mielonego mięsa (łopatka, szynka lub indyk wg gustu)
100 g ryżu
2 cebule
ząbek czosnku
1 biała kapusta (lub młoda)
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1l domowego przecieru pomidorowego lub 3 puszki pelatti
1 łyżeczka cukru
przyprawy: sól i pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, cynamon

Sposób przygotowania przepisu:

Tradycyjne gołąbki z mięsem

  • 1. Ryż ugotować, odcedzić i ostudzić.
    Mięso mielone wymieszać z ryżem oraz przyprawami: solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, tymiankiem, rozmarynem i odrobiną cynamonu.
    Ostrym, wąskim nożem wyciąć w kształt stożka głąb kapusty. Gotować około 15 minut w osolonym wrzątku. Kapustę odcedzić i przestudzić. Obierać pojedynczo liście. Jeśli mają zgrubienia nerwu należy je delikatnie odciąć.
    Na środek liścia nakładamy około łyżki ( w zależności od liścia) farszu. Zawijamy boki liścia do środka a następnie rolujemy (podobnie jak przygotowuje się krokiety lub rolady).
    W szerokim garnku o grubym dnie układamy kilka liści kapusty - zapobiegną przypalaniu. Na liściach układamy gołąbki łączeniem do dołu.
    W osobnym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i tworzymy zasmażkę. Do niej dodajemy domowy przecier pomidorowy lub pomidory pelatti. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, oregano, tymiankiem i odrobina cukru. Doprowadzamy do bulgotania. Zdejmujemy z gazu i zalewamy sosem przygotowane wcześniej gołąbki. W czasie gotowania nie mieszać gołąbków, tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem. Gotujemy około 40-45 minut na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie. Jeśli sos zbyt mocno się zredukował możemy podlać odrobina gorącej wody lub bulionu.
    Gołąbki serwujemy na ciepło z ziemniaczkami i ulubiona jarzynką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kapustamięso mielonegołąbkiobiadniedzielny obiadgolobki

Komentarze

Podobne przepisy

gołąbki

Dodane przez: Joanna Poprostupycha

Gołąbki z ryżem i mięsem

Bardzo często przygotowuje się...

Gołąbki z ziemniakami i mięsem

Dodane przez: Wioleczka1

Gołąbki z ziemniakami i mięsem

Polecam smaczne inne gołąbki

Gołąbki z mięsem i ryżem

Dodane przez: danusia19671

Gołąbki z mięsem i ryżem

Pyszne gołąbki w sosie pomidorowym...

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Dodane przez: Anyzkowo

Gołąbki z mięsem i kaszą gryczaną

Wystarczy zamienić jeden składnik...

Gołąbki z mięsem i ryżem.

Dodane przez: weronika63

Gołąbki z mięsem i ryżem

Klasyczne gołąbki zrobione z parzonych...

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem w sosie pomidorowym

Dodane przez: Iwona75

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem w sosie...

Gołąbki zrobione tak samo jak te...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE