Szaszłyki z karkówki z papryką i cebulą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Karkówka to chyba najbardziej popularne danie na polskich grillach. Z tego samego mięsa można przygotować soczyste i kruche szaszłyki z dodatkiem słodkawej cebuli i żółtej papryki. Najlepiej smakuje z grillowanym pieczywem i sałatką z vinegret.
Dodatek octu i wódki do marynaty sprawia ze mięso kruszeje i jest bardzo soczyste.

  • 2 godz. 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na około 10 szaszłyków)
    1,2 kg karkówki
    4 białe cebule
    2 żółte papryki

    Marynata:
    po 1 łyżeczce soli, ziół prowansalskich, tymianku
    po ½ łyżeczki czarnego pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, cynamonu
    3 łyżki wódki
    5 łyżek oliwy
    2 łyżki octu
    2 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki z karkówki z papryką i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy do jednolitej konsystencji.
    Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i kroimy w grube plastry, a te z kolei w kostkę o wymiarach około 2 cm x 2 cm. Paprykę kroimy w kawałki o zbliżonej wielkości do mięsa. Karkówkę i paprykę obtaczamy w marynacie i pozostawiamy w lodówce na minimum 2 godziny.
    Po tym czasie na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków nakłuwamy na zmianę mięso, pokrojone w analogicznej wielkości kawałki cebule oraz paprykę. Zaczynami i kończymy szaszłyka mięsem, aby nic nie spadało z patyczków. Grillujemy na ulubiony stopień wysmażenia.
    Serwujemy z grillowanym pieczywem i lekką sałatką z winegret.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować