Kokosowe curry z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To jedno z tych dań które przygotujesz w 20 minut nawet jeśli nie ma pojęcia o gotowaniu. Curry jest wyraziste, dobrze doprawione z kokosową nutą. Do tego dzięki mięsnym pulpecikom świetnie syci i stanowi pełnowartościowy posiłek.

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • klopsiki:
    500g mielonego mięsa z kurczaka
    2 łyżki wiórków kokosowych
    2 łyżki panko lub bułki tartej
    2 jajka
    tymianek, kumin, sól, czarny pieprz
    olej do smażenia
    sos:
    puszka mleka kokosowego (400g)
    łyżka maki ziemniaczanej
    sól, czarny pieprz, kurkuma, curry, pieprz cayenne, cynamon

    brązowy ryż do podania
    świeża natka pietruszki lub kolendra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kokosowe curry z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. klopsiki:
    Mięso mielone wyrabiamy razem z wiórkami kokosowymi, panko/bułką tartą, jajkami i przyprawami: tymiankiem, kuminem, solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Formujemy niewielkie klopsiki na jeden kęs. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Zdejmujemy na talerz.
    sos:
    Na patelni po smażeniu klopsików podgrzewamy mleczko kokosowe. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i dodajemy na patelnię. Wkładamy z powrotem klopsiki i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, kurkumą, curry, pieprzem cayenne i szczyptą cynamonu. Gotujmy na małym ogniu 5-7 minut.
    Serwujemy gorące z dodatkiem brązowego ryżu i natki pietruszki/kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować