Cynamonowy warkocz drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Łatwy w przygotowaniu, szybki, efektowny i mocno cynamonowy. Delikatne, wytrawne ciasto drożdżowe połączone z słodkim cynamonowy nadzieniem jest doskonałe. Idealne ciasto do kawy lub dla dzieci.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    15g świeżych drożdży
    ½ szklanki ciepłego mleka
    łyżka cukru
    300g mąki tortowej
    30g masła
    ½ łyżeczki soli
    1 jajko
    1 żółtko

    nadzienie:
    50g masła
    4 łyżki cukru
    3 łyżki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Cynamonowy warkocz drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrobić z ciepłym mlekiem i cukrem. Zostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Dodać mąkę, roztopioną i ostudzone masło, sól i żółtko. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 1h.
    Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm na kształt prostokąta. Na cieście rozsmarowujemy roztopione masło wymieszane z cukrem i cynamonem. Ciasto zwijamy w ścisły rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon rozkrawamy na pół (jeden koniec zostawić nie do końca rozcięty) i zawijamy wieniec. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy w 190 stopniach C przez 25-30'.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować