Crema di limoncello

4.49 (149 ocen)

Limoncello to tradycyjna sycylijska nalewka z cytryn o charakterystycznej żółtej barwie i przepysznym słodko-kwaśnym smaku. Limoncello można tez spotkać w wersji mlecznego, kremowego likieru o nieco łagodniejszym smaku. Jedno jest pewne na jednym kieliszku, trudno zaprzestać.

Składniki:

  • 8 dużych cytryn
    250ml spirytusu
    250ml wódki
    500ml mleka
    600g cukru
    400g (puszka) mleka zagęszczonego niesłodzonego
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Crema di limoncello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny obieramy cieniutko obieraczką tak aby miały jak najmniej białej skórki. Z cytryn wyciskamy sok. Sok i skórki umieszczamy w dużym szklanym słoju i zalewamy wódka wymieszaną ze spirytusem. Pozostawiamy w ciemnym miejscu na 7 dni co jakiś czas wstrząsając zawartością. Po tym czasie przecedzamy alkohol z cytrynami. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy z nim cukier. Dolewamy mleko zagęszczone. Łączymy i studzimy. Wystudzone mleko z cukrem dolewamy do cytrynowego alkoholu. Dokładnie wymieszać i pozostawić do połączenia smaków na ile długo jesteśmy w stanie wytrzymać (ja pije od razu:) ).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Cytrusy Nalewka Cytryna Likier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować