Ciasto makowo-lawendowe z borówkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto makowo-lawendowe z borówkami to ciasto to idealny letni wariant klasycznej babki. Owoce dodają mu świeżości, sprawiając, że jest wilgotne, lawenda zaś wyrazistego aromatu. Świetne ciasto do popołudniowej kawy na tarasie czy na piknik.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    1 / 2 szklanki zmielonych płatków owsianych
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka maku
    4 jajka rozmiar M
    1 szklanka cukru trzcinowego
    1 / 2 szklanki oleju słonecznikowego
    łyżka octu spirytusowego
    2 gałązki świeżej lub suszonej lawendy
    250 g borówek amerykańskich (lub jagód)
    łyżka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Ciasto makowo-lawendowe z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, zmielone płatki owsiane i proszek do pieczenia przesiewamy. Łączymy z makiem.
    Całe jajka (białko i żółtko) ubijamy z cukrem na puszysta masę. Powoli mała stróżka dodajemy olej. Dodajemy po jednej łyżce sypkie składniki, aż do wyczerpania. Dokładamy kwiatki lawendy (bez łodyżek) oraz ocet i miksujemy, aż składniki się połączą.
    Borówki myjemy, odsączamy i obtaczamy w łyżce maki ziemniaczanej. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 55 minut do tzw. „suchego patyczka”.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lawenda

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować