Lekka i zdrowa sałatka z dodatkiem pysznie usmażonych kurek. Poza sezonem możemy użyć mrożonych grzybów a latem warto wykorzystać świeże. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do drugiego dania.
Te kotleciki moje córki pokochały od pierwszego razu. Zjadły na obiad a później jeszcze jak my za dawnych czasów biegały po podwórku z kotletem w ręce. Dodatek kaszy jaglanej fajnie odmienił smak zwykłych mielonych, marchewka nadała chrupkości a curry egzotycznego smaku. Do tego duuużo czosnku i zielonej cebulki. Można je podac klasycznie z ziemniakami i buraczkami a mogą też być fajną wkładką do domowych burgerów. A tak poza tym ten przepis się przyda kiedy będziecie mieć mało mięsa mielonego a zapotrzebowanie na więcej kotletów. No po prostu palce lizać.
W ostatnich latach upiekłam prawie sto różnych serników (wszystkie przepisy tutaj-klik), większością z nich byłam zachwycona ale ten chyba pobił je wszystkie. Był absolutnie GENIALNY! Zainspirowałam się bardzo smacznym, lubianym przez nas ciastem Kubuś ale nie spodziewałam się, że wyjdzie aż tak dobrze:) Dobrą robotę zrobiła tutaj chrupiąca beza, która była wspaniałym wykończeniem. Goście pytali co to za pomarańczowa masa a na odpowiedź, że to marchewkowy budyń unosili brwi ze zdziwienia. Jedli aż im się uszy trzęsły:) Jak to powiedzieli- idealny, nie za słodki. I to chyba najlepsza rekomendacja.
Zdarza się tak, że potrzebujemy ciasta na szybko albo tak, że nie mamy akurat z czego go zrobić. Tak właśnie było u mnie, kiedy córka powiedziała, że po południu wpadnie do niej koleżanka. Wiadomo było, że na podwieczorek trzeba zrobić coś słodkiego i najlepiej na różowo. W takiej sytuacji ten przepis sprawdza się idealnie. W sumie to żaden przepis, po prostu herbatniki, budyń i lukier ale tak to wszystkim zasmakowało, że zostało zjedzone lepiej niż niejeden wykwintny wypiek.
Potraficie się oprzeć kawałkowi wilgotnego ciasta z dużą ilością kakao? Ja nie. Co jak co ale obok murzynka nie przejdę obojętnie. Miałam ochotę na takiego zwykłego ale w trakcie pozmieniałam i wyszedł mi z tego placuszek na bogato. Nie wiem czy próbowaliście kiedyś konfitury z figi, nie jest ona jeszcze u nas tak bardzo popularna a szkoda, bo jest przepyszna. I świetnie się komponuje właśnie z takimi ciastami, gdzie trzeba przełamać smak i nadać charakteru.