28695223_334377100384945_578555202_o

klementynka

O mnie:

Pieczenie to moja pasja.Pierwsze ciasto upiekłam mając 10 lat i choć nie wyszło idealnie, to od niego zaczęła się moja przygoda z pieczeniem. Teraz piekę prawie codziennie i zawsze wypróbowuję nowe przepisy, a te które wpadną mi w ręce modyfikuję. Oprócz pieczenia ciast oczywiście uwielbiam gotować. Moje potrawy są tanie i łatwe w przygotowaniu, ale staram się aby nasze menu nie było nudne, a dania były zdrowe i elegancko podane. Na co dzień gotuję dla męża i córeczek, które chętnie pomagają w kuchni i zawsze zjadają wszystko z apetytem.

Liczba punktów za aktywność
1112
Liczba obserwujących
10

Wyślij wiadomość
ciasto miodowo-czekoladowe
Użytkownik klementynka w dniu 21.05.2019 20:36 opublikował przepis :

orzeźwiające ciasto miętowo-czekoladowe

Miętowy smak w ciastach nie jest jeszcze bardzo popularny i często wywołuje zdziwienie. Jednak dodatek takiego akcentu sprawia, że ciasto jest nie tylko pyszne ale też bardzo orzeźwiające. Doskonałe będzie na upały, nie zapycha i jest lekkie. A połączenie mięty z czekoladą jest boskie:)

bułki obwarzane
Użytkownik klementynka w dniu 12.05.2019 20:47 opublikował przepis :

bułeczki obwarzane

Wszystkie domowe bułeczki są pyszne ale to pobiły każde. Miały tak chrupiącą skórkę, że aż było słychać jak się kruszy. W smaku była jak solone paluszki albo krakowskie obwarzanki. A wszystko to za sprawą tego, że przed pieczeniem bułeczki przez chwilę trzeba obgotować. Zajmuje to trochę więcej czasu ale wierzcie mi, że warto. Pierwsza tura poszła jeszcze gorąca, takie były dobre. Świeże są chrupiące, później skórka robi się miękka ale wilgotne i smaczne są nawet na trzeci dzień.

sernik kokosowy
Użytkownik klementynka w dniu 12.05.2019 20:02 opublikował przepis :

sernik kokosowy

Raz na jakiś czas uda mi się zrobić mistrzowski wypiek i to zawsze wtedy, kiedy się nie staram a robię byle jak. Właśnie tak było z tym sernikiem. Nie miałam kompletnie na niego pomysłu dlatego namieszałam co tam akurat miałam pod ręką i nawet nie spodziewałam się, że tak pysznie to się skończy. Sernik był lekki jak chmurka, puszysty i mocno kokosowy.

irysek
Użytkownik klementynka w dniu 08.05.2019 19:49 opublikował przepis :

ciasto "irysek"

To ciasto łączy w sobie wszystko co lubimy. Słodkie jabłka, kwaśny dżem i karmelową polewę. Zrobiłam ją na wzór popularnych kiedyś cukierków "iryski:". Pamiętacie je? były z sezamem i z makiem, ja uwielbiałam te drugie. Do dziś mam do nich sentyment, dlatego chętnie przypomniałam sobie ten smak.