potrawka z gotowanego mięsa

4.83 (195 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiedy zostaje mi mięso i trochę rosołu robię taka potrawkę. To doskonałe danie na poniedziałek, bo robi się je szybko. Podaję z ziemniakami i buraczkami. Taką potrawkę lubią szczególnie moje dzieci, bo jest delikatna i zawiera groszek. Groszek u nas to warzywo numer jeden:)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 300 g mięsa z rosołu (kurczak, indyk, królik)
    cebula
    2 ogórki kiszone
    2 szklanki rosołu lub ewentualnie wody
    szklanka marchewki z groszkiem ( z mrożonki)
    łyżka koncentratu pomidorowego
    łyżka mąki
    łyżka śmietany
    sól,pieprz
    łyżka oleju lub masła
Wystaw ocenę:

4.83 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka

Potrawka z gotowanego mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso obrać ze skóry i kości, pokroić drobno. Cebulę posiekać, ogórka również. Na patelni rozgrzać olej (lub masło), wrzucić cebulę i podsmażyć. Dodać mięso, marchewkę z groszkiem i zalać rosołem. Dusić pod przykryciem około kwadransa. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić. Mąkę i śmietanę rozmieszać z odrobiną wody, wlać do potrawki i mieszając zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Groszek Indyk Królik Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować