Ciasto z tego przepisu jest wilgotne i długo świeże. Bałam się, że porzeczki będą kwaśne, dlatego na nie dałam jeszcze grubą warstwę słodkiej bezy. Fajnie to wszystko razem pasowało. I nawet przekonałam się do czerwonych porzeczek:)
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
*foremka 23*28 cm
Składniki:
na ciasto:
3 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
5 jajek
szklanka wody gazowanej Piwniczanka
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki czerwonej porzeczki
na bezę:
4 białka
szklanka cukru
Ciasto z czerwoną porzeczką i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ajka rozbić osobno białka i żółtka. Białka wbić do dużej miski i ubić na pianę. Kiedy będzie już sztywna zacząć powoli dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia wsypać do ubitych jajek, dodać ekstrakt pomarańczowy, olej i wodę. Delikatnie wymieszać.
Porzeczki opłukać i wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut.
Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać cukier, ubijać aż piana będzie gęsta i gładka. Kiedy ciasto będzie już lekko zapieczone (ale nie pływające na środku) wyłożyć na nie pianę i rozsmarować. Piec w 180*C jeszcze około 15 minut a następnie jeszcze 10 minut w 150*C.
Komentarze