ciasto z czerwoną porzeczką i bezą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z tego przepisu jest wilgotne i długo świeże. Bałam się, że porzeczki będą kwaśne, dlatego na nie dałam jeszcze grubą warstwę słodkiej bezy. Fajnie to wszystko razem pasowało. I nawet przekonałam się do czerwonych porzeczek:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *foremka 23*28 cm
    Składniki:
    na ciasto:

    3 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    5 jajek
    szklanka wody gazowanej Piwniczanka
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z pomarańczy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szklanki czerwonej porzeczki
    na bezę:
    4 białka
    szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza Ciasto

Ciasto z czerwoną porzeczką i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ajka rozbić osobno białka i żółtka. Białka wbić do dużej miski i ubić na pianę. Kiedy będzie już sztywna zacząć powoli dodawać cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia wsypać do ubitych jajek, dodać ekstrakt pomarańczowy, olej i wodę. Delikatnie wymieszać.
    Porzeczki opłukać i wysypać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut.
    Białka ubić na sztywno, następnie dosypywać cukier, ubijać aż piana będzie gęsta i gładka. Kiedy ciasto będzie już lekko zapieczone (ale nie pływające na środku) wyłożyć na nie pianę i rozsmarować. Piec w 180*C jeszcze około 15 minut a następnie jeszcze 10 minut w 150*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować